ONI KRŠE PRAVA RADNICA: Osam poslodavaca izbacilo porodilje

Izvor: Večernje novosti, 05.Sep.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ONI KRŠE PRAVA RADNICA: Osam poslodavaca izbacilo porodilje

Objavljena crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja; Oštećene mogu anonimno da prijave gazde, a inspekcija utvrđuje propuste OSAM poslodavaca je tokom avgusta prekršilo prava trudnica ili porodilja i tako zauzelo mesto nacrnoj listi Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a koju je objavio Centar za mame. Na ovoj listi prošlog meseca su se našle uglavnom trgovine i to: "Hronos kompjuters", radnja za održavanje i popravku >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << računara iz Vranja, trgovina "Stilos" iz Novog Sada, zatim trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila PD "Unikomerc filter" iz Prokuplja. Sledeća na spisku je novosadska trgovina na malo satovima i nakitom "Bomar", a tu je i TDC iz istog grada, zatim trgovina YOU MAK iz Žitorađe. Na listi je i motel "Solej" iz Aleksandrovca, kao i kopaonička trgovina "Mis ju". U najvećem broju slučajeva trudnice i porodilje su dobile otkaz ili im nije produžen ugovor o radu. Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, objašnjava da se lista objavljuje kako bi se javnosti predstavili oni koji ne poštuju zakone i prava trudnica i porodilja, kao i da se ohrabre mame da se bore za svoja prava i prijave kršenja istih Inspekciji rada. - Nadam se da će ova lista podstaći poslodavce u Srbiji da poštuju zakone, ali i probuditi i naterati ih da vide da mame nisu "laka meta" i da se njihova prava moraju poštovati - kaže Ružičić.PROČITAJTE JOŠ - Ministar Vulin: Svi pripadnici vojske prvi put imaju osiguranje Navedene firme su na listu dospele posle prijave kršenja prava Inspekciji rada i pošto su inspektori utvrdili da postoji prekršaj. Ministarstvo za rad je pod sloganom "Imaš izbor. Prijavi", pre nešto više od mesec dana pozvalo trudnice i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena da poslodavce prijave na besplatni broj telefona.Inspektori po prijavi izlaze na teren i ako bude osnova biće kažnjeni i njihova imena se objavljuju na posebnom delu sajta. - Sankcije su postojale i ranije, ali su neki poslodavci svesno plaćali kazne a osim toga nisu imali nikakav drugi prekor - rekao je prilikom otvaranja linije Zoran Đorđević, ministar za rad. Prijave su anonimne i Inspekcija ne pominje imena onih koji prijavljuju, a osoba koja prijavi ima pravo da dobije povratnu informaciju o radu Inspekcije. U OKTOBRU NOVI SPISAK TRUDNICE i porodilje koje smatraju da su im prava ugrožena mogu da prijave poslodavce na broj telefona 0800-300-307. Sledeća crna lista onih koji krše prava budućih mama biće objavljena prve nedelje oktobra.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Firme sa juga Srbije na "Crnoj listi" zbog kršenja prava trudnica

Izvor: JužneVesti.com, 06.Sep.2019, 09:23

Zbog toga što su u prethodnom mesecu prekršile prava trudnica i porodilja, 3 firme sa juga Srbije našle su se na “Crnoj listi” poslodavaca koju je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja...Na listi od 8 firmi našle su se Hronos Kompjuters iz Vranja, Tunikomerc...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.