ODLUKA O RASKIDU UGOVORA ŠOKIRALA VLAST U VRANJU

Izvor: Kurir, 11.Feb.2011, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODLUKA O RASKIDU UGOVORA ŠOKIRALA VLAST U VRANJU

VRANJE - Odluka Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor između vranjskog "Zavarivača" i kompanije "Galeb grupe" iz Šapca iznenadila je i šokirala javnost i političke strukture u Vranju.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, zatečeni ovom vešću iz Beograda, u prvi mah nisu mogli da poveruju.

- Da li je moguće? Imamo toliko krupnih ekonomskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i socijalnih problema, da nam je samo još "Zavarivač" nedostajao - bile su prve reči načelnika Mihajlovića, koji je bezrezervno pomagao proces oporavka "Zavarivača" i njegovih 460 radnika.

Gradonačelnik Vranja kaže da je čuo da su dva sindikata "Zavarivača" zatražila raskid ugovora, ali ovako brz razlaz nije očekivao.

- To je za Vranje veliki ekonomski i socijalni udarac. Tako nešto nismo očekivali, jer smo bili ubeđeni da ovakva firma iz metalskog kompleksa danas ima perspektivu - naveo je Stojčić.

Na pitanje kakve će inicijative preduzeti lokalna vlast u spašavanju 460 radnika i imovine preduzeća obojica su imala istovetan odgovor.

- Pokušaćemo najpre da uverimo i Agenciju i Vladu da ovakav "Zavarivač" ima perspektivu i da izdejstvujemo program restrukturiranja. Ako u tome ne uspemo, onda se ide u ono najgore, stečaj - kazali su Mihajlović i Stojčić.

Obojica su istakli da su za novonastalu situaciju kriva dva sindikata, ali i menadžment preduzeća koji nije na vreme obezbedio posao za radnike, a uporedo s tim grubo je krenuo u priču o smanjenju radnika sa 460 na 150.

Više od 400 radnika Specijalizovanog zavarivačkog preduzeća "Zavarivač" iz Vranja štrajkuje već treći dan okrivljujući kompaniju iz Šapca i novog vlasnika Radoslava Veselinovića da su krivi za sudbinu preduzeća, jer ni izbliza nisu ispunili uslove iz kupoprodajnog ugovora.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u tom preduzeću Zoran Dodić rekao je da radnicima nisu isplaćene zarade za šest meseci prošle godine, a za četiri godine im nije povezan staž. On je istakao i da novi vlasnik radnicima nije isplatio bolovanja, putne troškove, otpremnine i jubilarne nagrade za tri godine, pa su zbog svega toga zaposleni zatražili od Agencije za privatizaciju da raskine ugovor sa novim vlasnikom - kompanijom "Galeb grupa" iz Šapca.

Istog dana generalni direktor preduzeća "Zavarivač" Milan Beslać rekao je gostujući na lokalnom radiju da kompanija "Galeb grupa" formalno nije ispunila neke odredbe iz kupoprodajnog ugovora.

- Ovakav "Zavarivač" apsolutno nema perspektivu na svetskom tržištu, jer u njemu od 460 dnevno radi svega 100 do 150 radnika. Oni 250 do 300 nemaju znanja da prave proizvode za svetsko tržište. U takvoj situaciji svi naši napori da menjamo stanje, nisu dali rezultat - kazao je direktor Beslać.

On je, takođe, rekao da je za to preduzeće jedini izlaz da se od postojećih radnika napravi nova firma koja će u prvoj fazi imati samo 100, eventualno 150 zaposlenih.

Nakon toga Agencija za privatizaciju raskinula je kupoprodajni ugovor između šabačke kompanije "Galeb grupa" i vranjskog "Zavarivača", potvrđeno je iz Šabačke kompanije.

Direktor tog preduzeća Milan Beslać je tim povodom rekao da je odluka agencije u "Galeb grupi" primljena sa olakšanjem, naglasivši da razume zahteve štrajkača i potrebu da imaju posao, ali da ne razume neodgovoran odnos velikog broja zaposlenih u "Zavarivaču" prema budućnosti preduzeća.

- Ugovorili smo nekoliko velikih poslova sa partnerom iz inostranstva. Kada smo krenuli u realizaciju ugovora, na posao je umesto 350 došlo 50 radnika - rekao je tada Beslać.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gradonačelnik Vranja zatečen raskidom ugovora

Izvor: Glas javnosti, 12.Feb.2011, 07:07

VRANJE - Odluka Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor između vranjskog "Zavarivača" i kompanije "Galeb grupe" iz Šapca iznenadila je i šokirala javnost i političke strukture u Vranju...Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić,...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.