O medijima i tabloidizaciji

Izvor: juGmedia, 15.Jun.2017, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O medijima i tabloidizaciji

U petak 16. juna u Vranju će u biblioteci „Bora Stanković “ od 12 časova biti održan  razgovor na temu “Publika kao (ne)kritika”, koja ima za cilj da da otvori javnu debatu o društvenom statusu i uticaju savremenih medija, medijskoj kulturi, profesionalnom položaju novinara.

Teme koje će biti predmet razgovora u Vranju su pitanje tržišta kao mere >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << za vrednost novinarstva, formiranje ili povlađivanje ukusu publike, tabloidizacija medija, uloga komercijalnih medija u procesu tabloidizacije,banalizacija javne sfere kao duh vremena, alternativni mediji kao otpor tabloidizaciji.

U trenucima obeleženim medijskom neslobodom, u vremenu u kojem se situacija u medijskim oblastima ocenjuje kao alarmantna a cenzura priglušuje glasove drugačije od dominantnih, gde tabloidna štampa postaje izvor (ne)proverenih informacija i gde je umeće medijske manipulacije postalo obavezna veština državnih funkcionera, postavlja se pitanje šta i kuda dalje? Može li se nastaviti ovim utabanim putem medijskog terora i tražiti u mraku sad već retke svetionike ili treba tražiti nova rešenja, nove pristupe iznalaženju slobode govora, mišljenja, informisanja? “ pitaju se organizatori.

Kao najavljeni sagovornici pojaviće se Neda Todorović, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Veselin Simonović, direktor “Blica”, Vukašin Obradović, glavni urednik nedeljnika “Vranjske”, a moderato će biti  Ranko Stojilović, novinar Radio Beograda 2.

Ovo će biti sedmi u seriji od deset razgovora koje organizuju IP Clio i Pokret Novi optimizam pod nazivom  Mediji i Novi optimizam, a u okviru obeležavanja dvadeset godina postojanja edicije Multimedia.

Milan Zdravković

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.