Novosađani odštampali veštačku ruku 3D, prvu u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2019, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosađani odštampali veštačku ruku 3D, prvu u Srbiji

Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, piše današnji Blic.

Rukovodilac laboratorije iDEAlab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz iDEAlab Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme "Enabling the future".

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3D štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list.

Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ČUDO NAUKE I TEHNIKE NA FAKULTETU U NOVOM SADU: Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji!

Izvor: RTV Pink, 03.Jul.2019

Devojčica iz Vranja (4) dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Nastavak na RTV Pink...

Devojčica iz Vranja dobija veštačku ruku odštampanu na novosadskom FTN-u

Izvor: Radio 021, 03.Jul.2019

Četvorogodišnja devojčica iz Vranja dobiće prvu veštačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji, a veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, piše "Blic"...Rukovodilac laboratorije Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.