Novi sneg, nove nevolje

Izvor: RTS, 16.Jan.2012, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sneg, nove nevolje

U okolini Vranja i Vladičinog Hana bez struje 250 domaćinstava u šest sela. Neprohodni putevi na teritoriji Trgovišta, Bosilegrada, Surdulice. U Crnoj Travi odložen početak drugog polugodišta.

Novi sneg na jugu Srbije otežava život građana u sedam opština. U Pčinjskom okrugu, u okolini Vranja i Vladičinog Hana, gde je i najteža situacija, bez struje je još 250 domaćinstava u šest sela.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da su na čišćenju snega na teritoriji Sjenice i juga Srbije angažovana oko 72 vojnika i 11 mašina.

Šutanovac je novinarima u Vojnoj akademiji rekao da su svi predsednici lokalnih samouprava koji su se obratili Vojsci Srbije za pomoć, tu pomoć i dobili.

Kako javlja dopisnik RTS-a, još ima neprohodnih puteva na teritoriji Trgovišta, Bosilegrada, Vladičinog Hana i Surdulice. 

Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić apelovao je za pomoć kako bi bili raščišćeni neki putni pravci na tom području.

Tomić je rekao da su trenutno zavejana sela Široka Planina, Kozji Dol, Gornovac, Lesnica, Gornja Trnica, Surlica, Goločevac, Crveni Grad, Crna Reka, Babina Poljana, iz kojih nema nikakvih informacija o zdravlju ljudi ili deci, koja danas treba da pođu u školu.

Putevi su neprohodni do 200 domaćinstava u Crnoj Travi, zbog čega je u toj opštini početak drugog polugodišta odložen za tri dana.

Osim po visini snega, sela na Pešterskoj visoravni poslednjih dana drže rekord i po temperaturama. Živa se, naime spuštala i do minus 25 stepeni. I u opštini Sjenica, prenose mediji, razmišlja se o privremenom odlaganju početka drugog polugodišta.

Zbog snega koji u nekim selima ne prestaje da pada već sedam dana, opština Surdulica je pred proglašenjem vanredne situacije.

Od subote u dve trećine teritorije opštine Sudulica situacija je alarmantna, a od noćas na području između Crne Trave, Bosilegrada i granice sa Bugarskom vlada pravi haos, rekao je predsednik opštine Novica Tončev.

U Sektoru za vanredne situacije kažu da je kompletna raspoloživa mehanizacija javnih preduzeća, državnih institucija u privatnih vlasnika na terenu i da se iz sata u sat izdaju nalozi za reagovanja i pomoć najugroženijima.

Sneg čija je debljina na putevima u višim predelima opštine Bosilegrad veća od metra, odsekao je od sveta nekoliko sela, a bez struje je trećina opštine.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.