Nova kulturna manifestacija „Vranjska gradska pesma”

Izvor: JUGpress.com, 11.Jan.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kulturna manifestacija „Vranjska gradska pesma”

VRANJE

Ove godine navršava se pet decenija od smrti  čuvene vranjske pesmopojke iz Vranja, Stane Avramović Кaraminge, autorke pesme „Dimitrijo, sine Mitre“.

Mnogi misle da je pesma nastala u narodu, a ne da je Karaminga autor.

Ona je u pesmi opisala istiniti događaj iz njene porodice.

Pesma koja je proslavila Vranje, ali i pevače koji su je izvodili povod je da se grad jednom kulturnom manifestacijom oduži autorki uvodeći Festival „Vranjska >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gradska pesma“, koji će biti održan 20. i 21. februara.

Gradsko veće formiralo je organizacioni odbor za realizaciju ove manifestacije, izjavila je većnica za kulturu Zorica Jović.

Ona kaže da je za manifestaciju predviđeno oko 300.000 dinara.

Pre nekoliko godina Gradsko kulturno umetničko društvo „Sevdah“ pokrenulo je inicijativu da u Vranju bude postavljena spomen bista Stani Karamingi. Predloženo je tada da bista bude ispred Narodnog muzeja u Vranju gde stoji spomenik Staniše Stošića.

Ostalo je samo na inicijativi.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.