Nagrađena kustoskinja vranjskog Muzeja

Izvor: JužneVesti.com, 19.Maj.2023, 19:58

Nagrađena kustoskinja vranjskog Muzeja

Kustos i autorka stalne etnografske postavke u Narodnom muzeju Vranje “Vranjska gradska kuća s kraja XIX i početkom XX veka” Iva Laković dobitnica je nagrade Muzejskog društva Srbije “Mihailo Valtrović”. Lakovićevoj je nagrada uručena za rad i izuzetno zalaganje u promišljanju, koncipiranju i realizaciji stalne etnološke postavke u zgradi Salemluka.

Iva Laković, dobitnica nagrade “Mihailo Valtrović”; foto: Narodni muzej Vranje Kako piše u obrazloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << komisije, Iva Laković je u svom pristupu uspela da kombinovanjem tradicionalnog, modernog i inovativnog omogući uvid u prošlost Vranja na razmeđi dva veka koji su vrlo značajni za istoriju tog grada.

U martu 2022. godine u obnovljenoj zgradi Pašinih konaka otvorena je nova stalna postavka Narodnog muzeja u Vranju. Od osnivanja Muzeja u Vranju, po prvi put je izvedena kompletna adaptacija, revitalizacija i sanacija same zgrade i uređena stalna postavka. Istovremena adaptacija zgrade muzeja i uređenje stalne postavke predstavljaju izvanredan spoj prezentacije pokretnog kulturnog blaga kojim raspolaže muzej sa spomenikom kulture u čijem ambijentu je postavka i smeštena - piše u obrazloženju.

Sama postavka je spoj dva veke - starog i novo i smeštena je Selamluku, jednoj od dve zgrade Pašinih konaka, što joj daje poseban pečat i predstavlja poseban doživljaj za posetioce, jer se prošlost sagledava u originalnom ambijentu.

Iz Muzeja kažu da je nagrada višeznačna i bitna ne samo kao priznanje za pojedinačni kustoski rad, već i za sam Muzej i grad.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.