Izvor: JUGpress.com, 08.Jan.2024, 21:27

NSNP: Većina mladih iz Vranja prvi put se na projektu susrela sa psihoterapijom

VRANJE

Udruženje ,,Naš svet, naša pravila” saopštilo je da je projekat  negovanja mentalnog zdravlja mladih uzrasta od 18 do 30 godina koji je trajao četiri meseca okončan.U tom periodu kako navode mladi sa prebivalištem u Vranju koristili su uslugu besplatnog psihološkog savetovanja i psihoterapije, a skoro svim učesnicima je to bilo prvo psihoterapijsko iskustvo.

Kao motiv za prijavu učesnici su istakli >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zainteresovanost da se bliže upoznaju sa procesom terapije, ali i potrebu da ih neko čuje, sasluša bez kritikovanja i odbacivanja, da u sigurnom prostoru preispitaju svoja emocionalna stanja i reakcije, da poboljšaju komunikaciju sa njima značajnim ljudima, da razreše pojedine unutrašnje konflikte i ambivalencije, da pravilno postave ciljeve i razrade plan njihovog ostvarenja, kažu iz NSNP-a.

Najčešća pitanja na kojima su mladi tokom procesa radili su kako navode problemi niskog samopouzdanja, simptomi stresa, anksioznosti, niske tolerancije na frustraciju, konfliktnih međuljudskih odnosa, nesposobnosti regulisanja sopstvenih emocija.

,,Svakom učesniku se pristupalo podržavajuće, negujuće, individualizovano, prema njihovim mogućnostima i autentičnim potrebama i postepeno se gradio odnos poverenja i sigurnosti”, kažu iz NSNP-a.

Individualne seanse na projektu vodile su pedagoškinja i psihološka savetnica pod supervizijom O.L.I. integrativne psihodinamske psihoterapije Ana Kostić Jancić i lekarka i psihoterapeutkinja istog modaliteta Emilija Stamenković.

Ana i Emilija dele stav da podrška ovakvih projekata u oblasti mentalnog zdravlja doprinosi dobrobiti cele zajednice i da je negovanje mentalnog zdravlja od suštinskog značaja za približavanje idealu „dobrog“ čoveka sa zrelim sposobnostima za ljubav i rad, koji je u kontaktu sa svojim suštinskim bićem i ima kapacitet da se poveže sa drugima na nivou uzajamnosti i bliskosti ne potirući pri tome svoje autentične potrebe.

Iz NSNP-a najavljuju nove aktivnosti u oblasti negovanja mentalnog zdravlja a kako navode različitim oblicima rada i inovativnim alatima daće se prilika mladima da kroz lični rad ,,postanu svesniji svojih potreba, da ojačaju svoju otpornost i nauče kako da se nose sa životnim izazovima na zdravije i zrelije načine”.

Ova inicijativa je sprovedena u okviru Akcionog plana za mlade koju je podržao Grad Vranje. (kraj) DC/LJS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.