Mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja u Vranju - Otvorena linija za prijavljivanje problema

Izvor: JužneVesti.com, 08.Maj.2023, 18:51

Mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja u Vranju - Otvorena linija za prijavljivanje problema

Tragedije u Beogradu i Mladenovcu, u kojima je ubijeno sedamnaestoro dece i mladih okupile su i predstavnike Lokalne mreže za borbu protiv vršnjačkog nasilja u Vranju, koji su u proširenom sastavu - uz prisustvo direktora svih škola u tom gradu i zdravstvenih radnika, doneli niz mera od kojih se očekuje da suzbiju nasilje među decom. Neke od najbitnijih su uvođenje linije za anonimno prijavljivanje problema i pojačan pedagoško-psihološki rad sa decom.

Krajem prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i početkom ove godine u Pčinjskom okrugu su prijavljena pet slučaja vršnjačkog nasilja za tri meseca, od toga tri među učenicima vranjskih osnovnih i srednjih škola, što je početkom februara pokrenulo i osnivanje Radne grupe za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Prve konkretne mere za prevenciju nasilja u tom gradu usvojene su tri meseca kasnije.

Jedna je od njih je da će učenici od sutra pozivom na broj 064 859 08 62 moći anonimno da prijave problem, a u svim školama će biti postavljene kutije za anonimnu prijavu problema sa kojima se učenici susreću.

Sve škole će do kraja nedelje održati sastanke Saveta roditelja, učeničkih parlamenata i roditeljske sastanke, na kojima će biti reči o problemu vršnjačkog nasilja - dogovoreno je na sastanku.

Sa decom će biti pojačan pedagoško-psihološki rad, a u planu su i intenzivnije sportske aktivnosti, poput organizovanja turnira u različitim sportovima, ne zbog razvijanja takmičarskog duha, već, kako je saopšteno, promocije zdravih stilova života.

Prema saznanjima Južnih vesti, na sastanku je pokrenuto i pitanje nepostojanja zabavnih programa, aktivnosti i sadržaja u gradu koji su namenjeni deci i mladima, u cilju kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena.

Podsetimo, prema istraživanju Udruženja “Naš svet, naša pravila” za prošlu godinu, čak 85% mladih u Vranju razmišlja o odlasku iz grada u potrazi za boljim životnim standardom, poslom bez partijskog zapošljavanja, zdravstvenom zaštitom, dalje od korupcije i kriminala, mobinga i nipodaštavanja na poslu.

Nešto više od 9% ispitanika svoje mentalno zdravlje procenilo je kao loše, a oko 30% mladih smatra da im je potrebna usluga psihologa, dok je 28% ispitanika odgovorilo da se ne osećaju bezbedno u svom gradu.

Inače, Radna grupa za prevenciju vršnjačkog nasilja je formirana sa idejom da se akcenat stavi na prevenciju nasilja, a fokus bi trebalo da budu deca svih uzrasta, kao i njihovi roditelji i porodice.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.