Mlada Italijanka odlučila da u Vranju završi treći razred Gimnazije

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2017, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mlada Italijanka odlučila da u Vranju završi treći razred Gimnazije

VRANJE

Mikela Papelo, šesnaestogodišnja Italijanka skoro dva meseca je u Vranju gde pohađa treću godinu Gimnazije „Bora Stanković“, jezički smer.

Došla je iz grada Viterbo, nedaleko od Rima, gde živi sa porodicom.

U Vranju nije slučajno. Ovaj grad je upoznala zahvaljujući starijoj sestri Valentini, koja je ovde došla putem razmene učenika i završila četvrti razred vranjske Gimnazije. Nakon maturiranja je postala student Filološkog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Beogradu, gde studira engleski, italijanski i srpski jezik.

Sestra joj je dosta pričala o Srbiji i Vranju. Da su ljudi dobri i gostoljubivi. Prenela joj je lepe utiske koje je ponela o školi u kojoj je bila dobro prihvaćena. Tako je odlučila da krene njenim stopama.

„Bila sam iznenađena i jako zadovoljna kada su roditelji došli u Vranje i školu i izrazili želju da im i druga ćerka bude učenik naše Gimnazije. Bili su oduševljeni srdačnošću i gostoljubivošću Vranjanaca. Potrebnu dokumentaciju dostavili su Ministarstvu prosvete sa zahtevom da Mikela pohađa nastavu u trećem razredu. Nakon toga plan je da se vrati u Italiju“, kaže direktorka Suzana Mišić Stanković.

Ona dodaje da Mikela polako savladava naš jezik. Od profesora srpskog jezika je dobila zadatak da svakog dana nauči po pet novih reči. Uspešno savladava ćirilicu.

Prvo što je naučila ova mlada Italijanka kada je došla u Vranje je, kako ste, dobro sam, stolica, sto, kanta, prozor, ajvar, „smor“, ajde vidimo se „brate“.

Oduševljena je hranom, a posebno ajvarom, sarmom i burekom. Dopada joj se Pržar, zgrada škole, kafići kojih u Vranju ima dosta.

Njen razredni starešina, profesor srpskog jezika Dragan Petrović kaže da se Mikeli sviđa ovde i da joj drugarice iz odeljenja  pomažu da savlada naš jezik i da se što bolje prilagodi novoj sredini.

„U Italiji su u školi u nastavi odvojeni dečaci od devojčica, dok su ovde odeljenja mešovita“, kaže ova mlada Italijanka. Ističe da podjednako voli sve drugarice, da se sa svima druži i da su je svi lepo prihvatili. Nerazdvojna je sa Aleksandrom, Stanislavom i Andreom.

Mikela za sada odgovara na engleskom jeziku i u tome ima pomoć  drugova iz odeljenja. Dobro se snalazi u nastavi engleskog jezika, a od profesora istorije dobila je zaduženja i pitanja na koja mora da odgovori. Malo je lakše kod predmeta kao što su likovno, muzičko i fizičko. Biće uključena i u sekcije povodom obeležavanja Dana škole. Želja joj je da peva u horu Gimnazije u kome je njena sestra Valentina bila stalni član.

Mikela se nada da će dok je u Vranju savladati srpski i engleski jezik. Planira da nastavi studije i jednog dana bude profesor  jezika.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.