Misija OEBS-a podržava unapredjenje transparentnosti i odgovornosi na lokalnom nivou

Izvor: JUGpress.com, 30.Jun.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija OEBS-a podržava unapredjenje transparentnosti i odgovornosi na lokalnom nivou

VRANJE

Prva od pet radionica o Partnerstvu za otvorenu upravu (POU) je održana 29. juna u Vranju, za predstavnike lokalnih samouprava iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga.

Republika Srbija je 2012. godine zvanično pristupila globalnoj POU inicijativi  čiji je cilj da promoviše transparentnost u upravi, jača odgovornost svih grana vlasti, jača svest >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << javnosti i učešće javnosti u procesu javne uprave.

„Naš cilj je da približimo principe POU lokalnom nivou, i da stvorimo osnov za lokalni doprinos i angažovanje lokalnih samouprava u kreiranju lokalnih akcionih planova zajedno sa civilnim društvom” rekao je Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji. To će doprineti dijalogu između civilnog društva i javne uprave na lokalnom nivou, što je jedan od glavnih ciljeva POU inicijative“.

Misija OEBS-a u Republici Srbiji, u partnerstvu sa organizacijom civilnog društva – Centrom za istraživanje, razvoj i odgovornost (CRTA), pokrenula je projekat Partnerstvo za otvorenu upravu na lokalnom nivou u junu 2017. godine. Cilj ovog projekta je da podrži primenu POU principa na lokalnom nivou u Srbiji. Jedan od rezultata projekta će biti Model lokalnog akcionog plana za POU će biti razvijen, kao i prilagođeni akcioni planovi za odabrane lokalne samouprave. U okviru ovog projekta, kroz pet regionalnih radionica, biće angažovano preko 20 lokalnih samouprava, kao i relevantne organizacije civilnog društva.

Nacrt Modela lokalnog akcionog plana za POU će biti komuniciran sa svim zainteresovanim stranama i finaliziran tokom preostale tri radionice na jesen 2017. godine.

Model lokalnog akcionog plana za POU će omogućiti lokalnim samoupravama da bolje planiraju implementaciju POU principa, da ih prilagode potrebama lokalne zajednice i samim tim poboljšaju okvir za učešće javnosti u donošenju odluka, veću transparentnost lokalnih institucija i kvalitet javnih usluga građanima

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.