Ministri sa novim obećanjima obišli renoviranu, ali još za pacijente zatvorenu Bolnicu u Vranju

Izvor: JužneVesti.com, 03.Avg.2023, 16:56

Ministri sa novim obećanjima obišli renoviranu, ali još za pacijente zatvorenu Bolnicu u Vranju

Tri godine od početka obnove vranjske Opšte bolnice ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević obišli su renovirana odeljenja i novoizgrađene objekte, najavili njihovo kompletno opremanje, a obećali su i da će Vranje najkasnije 2025. godine dobiti magnetnu rezonancu kreditom Svetske banke. Problem na koji je Grujičić ukazala je što u narednih 5 godina čak 70 lekara specijalista odlazi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << u penziju, pa je neophodno da što pre zaposle mlade lekare i sestre. Ono što nisu najavili je kada će bolnica i zvanično biti otvorena za pacijente.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje Da je Zdravstveni centar Vranje bio jedan od retkih primera u Evropi čiji je sistem sekundarne zdravstvene zaštite praktično ostao u 18. i 19. veku i bio "horor i za pacijente i za lekare", govorili su nadležni tokom 2020. godine najavljujući početak rekonstrukcije.

Tri godine kasnije ovu zdravstvenu ustanovu, najjužniju na jugu, posetili su ministri i videli šta je sve urađeno, najavili su kompletno opremanje renoviranog prostora, koje će sa novim Hirurškim blokom činiti dugo čekanu "Bolnicu pod jednim krovom", ali za koju nije poznato kada će biti dostupna pacijentima.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje Ministarka zdravlja je rekla da će ovom obnovom i reorganizacijom vranjska Bolnica imati sve uslove za zbrinjavanje kritično obolelih pacijenata i nada se da će tako ubuduće izgledati sve više bolnica u Srbiji.

Kad god vidim ovakve uslove za lečenje pacijenata ja se uvek oduševim, jer smatram da je najosetljiviji upravo bolestan čovek. On zavisi od nas, on očekuje našu pomoć i zaista je ružno kada ne možemo da mu obezbedimo uslove koje zaslužuje. Reorganizacijom primarne zdravstvene zaštite, vraćanjem mnogih specijalnosti na nivo primarne zdravstvene zaštite ova bolnica će imati sve uslove koji su neophodni za zbrinjava kritično obolelih pacijenata - navela je ministarka.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje Ono što je zabrinjava je kadar, jer je rekla da će u narednih 5 godina više od 70 lekara, uglavnom specijalista, otići u penziju, te da zato moraju da zaposle dovoljan broj lekara i medicinskih sestara, kako bi mogli da zamene penzionisane.

Obećala je Vranju i novu opremu, a pre svega aparat za magnetnu rezonancu.

Ono što mogu da obećam Vranju kao najjužnijem zdravstvenom centru, je pre svega magnetna rezonanca najkasnije do 2025. i to preko kredita Svetske banke. Takođe, vidim da postoji dobra volja da se otvori i angio sala, ali je neophodno da se pošalju kardiolozi na obuku u velike centre u Beogradu, na Dedinje i Klinički centar Srbije. Nije dovoljno samo opremati bolnice, već moramo misliti i na kadrove zato moramo zapošljavati nove, mlade ljude i jug moramo apsolutno ojačati - istakla je ministarka Grujičić.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje Ministar Blagojević je rekao da nije bilo lako izvesti ovu rekonstrukciju i da ga raduje napredak, jer objekat ima više od 15.000 kvadrata, a 3.000 je potpuno novih - dograđen je centralni objekat bolnice i novi prijemni deo sa specijalističkim ambulantama.

Nije bilo lako ni osoblju bolnice, a ni izvođačima radova, jer je bolnica radila sve vreme dok su se radovi izvodili i dok je trajala borba sa pandemijom kovida. Republika Srbija za finansiranje ovog projekta izdvojila je blizu 2 milijarde dinara, od čega preko milijardu i po za finansiranje kompletne rekonstrukcije ovog objekta i preko 400 miliona dinara za izgradnju potpuno nove toplane samo za potrebe bolnice. Toplane koja radi na biomasu i koja će sada obezbediti čist, održiv i isplativ način proizvodnje toplotne energije - rekao je Blagojević.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje I gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je bio sa ministrima i rekao da je ostvaren san Vranjanaca da konačno imaju Bolnicu pod jednim krovom, koja je centralna zdravstvena ustanova za Pčinjski okrug i područje Kosovskog Pomoravlja.

Sledeći korak je rekonstrukcija Dečije klinike i Pneumološkog dispanzera, a Milenković je rekao da će i Grad nastaviti da finansira zdravstveni sistem.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje Finansirali smo projektno-tehničku dokumentaciju za deo koji se sada rekonstruiše, za hirurški blok, parterno uređenje i hidrantnu mrežu sa 300 hiljada evra. Sada finasiramo Dečije odeljenje, Dom zdravlja, stare zgrade neurologije, ATD dispanzera i ORL odeljenja, tako da ćemo se i u narednom periodu aktivno uključiti u proces obnove Zdravstvenog centra Vranje. Na nama je sada da svi ovo održavamo, čuvamo, negujemo i cenimo pre svega trud i rad koji su uloženi da se dođe do ovog nivoa. Jer sve ovo uradili smo ne samo za trenutak sadašnji, već i za generacije koje dolaze - rekao je Milenković.

I ministri i gradonačelnik su zahvalili zdravstvenim radnicima koji su tokom građevinskih radova lečili i pacijente od kovida u izmenjenim uslovima.

Nije poznato kada će biti otvorena za pacijente; foto: Grad Vranje
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.