Izvor: JUGpress.com, 29.Nov.2022, 08:46

Milenković razgovarao sa mladima 

VRANJE

U dijalogu mladih sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem i njegovim saradnicima, zamenicom Zoricom Jović i većnicima Bojanom Kostićem i Nenadom Đorđevićem, razmatrane su četiri teme. To su omladinski prostori i programi, gradska infrastruktura za mlade, zdravlje i bezbednost mladih i obrazovanje i zapošljavanje mladih.

Gradonačelnik je od mladih želeo da čuje zašto mnogi po završetku >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << studija, se ne vraćaju u rodni grad, da tu planiraju svoju budućnost i formiraju porodicu.

„Statistički podaci novog popisa su zaista zabrinjavajući i mi kao odgovorno rukovodstvo grada i lokalna samouprava moramo strateški da planiramo mnoge stvari da bi smo upravo imali sve uslove za mlade ljude kako bi mogli da planiraju svoju budućnost i život u Vranju. Kod mladih je i mnogo predrasuda da je svuda bolje osim na teritoriji grada u kome žive, a to su ipak problemi sa kojima se suočavaju sve manje sredine. Svi misle da je u tim, pre svega univerzitetskim, centrima znatno bolje“, rekao je Milenković.

Predsednik Udruženja „Aktivisti iz komšiluka“ Uroš Ilić je rekao da je od šezdesetak mladih koji su se prijavili na Javni poziv da učestvuju u ovom projektu, izabrano njih 17 koji su prošli trening u Sremskim Karlovcima.

„Cilj ovog dijaloga je da mladi u direktnom razgovoru sa gradonačelnikom i donosiocima odluka izraze svoja razmišljanja, svoje probleme i moguća rešenja tih problema, kako bi zajednički doprineli da se položaj mladih u Vranju poboljša“, rekao je Ilić.

Mladi su to i učinili. Dali su razne predloge u okviru planiranih oblasti i ponudili neka rešenja.

Oni su ukazali na značaj Aleksandovakog jezera i zatražili što hitnije sređivanje tog prostora, kao i na potrebu izgradnje balon sale za treniranje tenisa u zimskom periodu. Govorili su i o problemu pasa lutalica, kao i neophodnosti otvaranja linijskog prevoza.

Smatraju da je neophodno otvaranje Savetovališta za mlade koje bi bilo van Doma zdravlja kako bi mladima bilo lakše da zatraže stručnu pomoć.

Predloženo je da se formira i Mreža za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja.

Mladi su zatražili podršku lokalne samouprave za finansiranje programa neformalnog obrazovanja, poboljšanja uslova za obavljanje honorarnih poslova koji su im veoma važni, kao i otvaranje novih fakulteta u gradu kako ne bi se sve više njih odlazilo iz Vranja.

Mladi su dobili obećanja da će mnogi od navedenih problema biti sagledani.

Nakon ovog dijaloga postalo je jasno da Grad mora da izdvaja više sredstava za finansiranje sadržaja za mlade kao i da ovakvi događaji treba da postanu praksa u budućnosti.

Dijalog je organizovan kao finalna aktivnost Erasmus+ projekta „Strukturirani dijalog – Vranje čuje mlade“, koji u partnerstvu sa Gradom realizuje Udruženje Aktivisti iz komšiluka. Projekat finanisra Evropska unija.

Projektu je prethodila inicijativaza donošenje Strategije za ubapređenje položaja mladih u Vranju 2021 – 2025.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.