Milan je tragično nastradao pre 28 godina, istog dana ove godine stalo je srce njegove majke

Izvor: Luftika.rs, 08.Jun.2021, 16:20

Milan je tragično nastradao pre 28 godina, istog dana ove godine stalo je srce njegove majke

Tog 3. juna 1993. godine, prema pisanju medija, vojnik na redovnom odsluženju vojnog roka Jožef Mender razvalio je rešetke na prozoru pritvorske jednice u kasarni „Južnomoravske brigade“ u Vranju i uspeo je da napadne i savlada stražara od koga je uzeo automatsku pušku sa kojom je započeo ubilački pohod po kasarni. Ubio je šest vojnika i jednog podoficira zastavnika, da bi na kraju pucao u sebe.
Kada se saznalo za ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << zločin, u vojsci su ostali šokirani. U uslovima velikih političkih napetosti i tenzija, vojni vrh je naredio hitnu istragu vojne policije i vojnobezbednosnih službi. Prvi rezltati istrage pokazali su da je Mender na levoj podlaktici imao istetoviran obrnuti krst i datum 3. jun 1993. godine, odnosno dan kada je počinjen jezivi masakr.
Pitanje koje se tad postavljalo bilo je ko je Menderu istetovirao taj datum i zašto. Zvaničnog odgovora nema , ali vojska je tvrdila da je to zapravo bio datum koji je istetoviran uz obavezu da na taj dan izvrši masakr i počini saomoubistvo.
Tog dana ubijen je i vojnik Milan Vesić iz Aleksandrovca Župskog. Služio je vojsku u kasarni u Vranju, bližio mu se kraj jednogodišnjeg vojnog roka, bio je “junska klasa”. Imao je svega dvadeset godina.
Svaka majka raduje se dolasku svog sina iz vojske, da ga zagrli, nahrani, pomiluje.
Tako je majka Milka poslala civilno odelo sinu Milanu koji je brojao poslednje dane odsluženja vojnog roka. Čekala je da zaškripi kapija i da ugleda svoje stasalo čedo u porodičnoj kući punoj radosti.
Dok je majka pospremala sobu za sina, sređivala kuću i dvorište za doček, pred kuću staje vojnički auto sa tri vojna policajca i oficirom. Vojnici prilaze majci, skidaju kape i slamaju srce jedne majke.
U kasarni “Južnomoravske brigade“ u Vranju 03.juna 1993, godine, mađar Jožef Meneder ubio je 6 vojnika, jednog zastavnika i sebe. Među ubijenima vojnik Milan Vesić iz Aleksandrovca, rođen 1973. godine od majke Milke i oca Živka.
Tačno 28 godina majka Milka tražila je odgovor zašto je jedna tako plemenita duša, dobro dete, veliki drugar i sporista stradao. Miljenik u generaciji, odličan fudbaler, skroman, nenametljiv, spreman da pomogne u svakoj prilici, nikome nije mogao da smeta.
Foto: Printscreen/Facebook Majka Milka svakog dana odlazila je na groblje da prozbori koju reč sa sinom čekajući odgovor koji je muči, guši, slama. Odgovor nije dobila a čekala je.
Кako je to nekako Bog uredio baš 3. juna 2021. godine, na dan pogibije svog sina Milana, upokojila se majka Milka. Sahranjena je 4. juna na kožetinskom groblju pored svog vojnika i verujemo da će tajnu koju je Milan odneo sa sobom podeliti sa majkom koja je toliko čekala, pišu Nezavisne Narodne Novine Rasinskog okruga.
Niko ne zna zašto je Mender pobio svoje drugove i ubio sebe.
U vojnoj literaturi koja se bavila ovim slučajem ostalo je zabeleženo da i da su bezbednjaci tokom pretresa njegove sobe u roditeljskom domu pronašli, kako se navodi, : „metalni obrnuti krst na crnom kanapu, kao deo nakita koji se nosi oko vrata, metalni znak obrnutog pentagrama, časopisi, crteži, razglednice sa temom „Bad Religion“ (Loša vera), razne amajlije“, što je kako se navodi po vojnobezbednosnim službama bio nesumnjivi dokaz pripadnosti satanističkoj sekti.
S druge strane, bilo je i onih koji su opovrgavali teoriju vojske da je Medner bio pripadnik satanističke sekte, već simpatizer i obožavalac „metal grupe“ koja je negovala muzički pravac „ded metal“, čiji članovi su voleli da prave noću žurke na groblju. Istina, svi su potvrđivali da je Mender bio agresivan, mračan i morbidan i da je pravio mrtvačke sanduke u preduzeću u kome je radio pre nego što je otišao u vojsku.
Tokom istrage i porvere njegovog vojnog dosijea pronađen je izveštaj bezbednjaka u kasarni u Vranju gde je obeležen kao problematična osoba koja bi bila spremna da napravi „nešto neželjeno“. Međutim, to se pravdalo njegovoj neprilagođenosti vojnim uslovima života, koji bi s vremenom mogli da se promene. Kad je masakr počinjen pod lupom je bila i vojno regrutna komisija koja ga uprkos svim lošim psihološkim osobinama proglasila mentalno zdravim i uračunljivim za služenje vojnog roka. Uprkos oprečnim podacima vojska je ostala pri stavu da je iza napada satanistička sekta i da je datum koji je istetoviran bio dan izvršenja masakra.
Tragedija: Snježana u 3 dana zbog korone sahranila muža, majku, brata i svekrvu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.