Migranti kroz prizmu ljudske patnje

Izvor: juGmedia, 06.Jun.2017, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti kroz prizmu ljudske patnje

U Američkom kutku Narodne biblioteke “Bora Stanković” u Vranju, u sredu 7. juna od 17 časova biće održana besplatna projekcija filma „Požar na moru“, sa pratećem tribinom koja pokreće temu migrantske krize u svetu.

Učesnici razgovora, biće filozof Ivan Milenković, koordinator programa Grupe 484 Robert Kozma i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu

Namera organizatora je da na ovaj način >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << omogući javnosti dublji uvid u tragičnu i komplikovanu sudbinu afričkih i bliskoistočnih migranata, ali i domaćeg stanovništva u susretu sa ljudskom patnjom.

Kroz različite uglove pristupa ovoj temi razmatraće se humanitarni pristup migracijama, ali i pravni okviri, integacijske politike, praktični rad i angažman prilikom prihvata izbeglica i migranata, kao i obrada teme migracija u medijima.

Projekcija filma biće prikazana u okviru Turneje festivala “Slobodna Zona” u saradnji sa “Grupom 484”.

Inače, italijanski dokumentarni film „Požar na moru“ Đanfranka Rozija, dobitnik je Zlatnog Medveda na filmskom festivalu Berlinu 2016. Ovo  fantastično kinematografsko ostvarenje, po oceni kritičara,  skida medijsko-senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji još od Holokausta i otkriva ljudsku stranu akuelnog izbegličkog problema.

Radnja filma smeštena je na italijanskom ostrvu Lampeduza, koje je 90-ih godina postalo metafora najmasovnijeg i najsmrtonosnijeg tranzita stotine hiljada muškaraca, žena i dece ka Evropi.

Milan Zdravković

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.