Marširali u čast stradalih oslobodilaca Vranja od Turaka

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jan.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marširali u čast stradalih oslobodilaca Vranja od Turaka

Povodom 31. januara, Dana Vranja, održan je tradicionalni marš "Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine" od Vranja do Osatnice, čime je odata počast oslobodiocima grada od Turaka. 

Obraćajući se okupljenim učesnicima marša gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković govorio je o značaju 31. januara.

Jako dobro znamo, da ako se odreknemo istorije, tradicije i predaka, polako, ali sigurno >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << gubimo svoj identitet. Prošlost je neraskidiva veza i utkana je u sadašnjost. Zato ćemo poštovati naše pretke koji su za slobodu dali svoje živote – rekao je Milenković.

Počast ratnicima odali su i predstavnici 4. brigade Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika Srbije do 1918. godine, SUBNOR-a, Planinarskog kluba “Železničar 2006.”, sekcije biciklista i odreda izviđača “Sima Pogačarević”.

U borbama za oslobođenje poginula su 122 vojnika, a ranjeno 229 oficira, podoficira i vojnika. U Moštanici, u mahali Osatnica, sahranjen je najveći broj stradalih srpskih vojnika kojima se, u okviru obeležavanja Dana grada, na ovaj način odaje počast.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.