Marković u akciji Simpo poturao lažne ubice Ćuruvije

Izvor: Press, 08.Feb.2014, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković u akciji "Simpo" poturao lažne ubice Ćuruvije

- Kada se početkom novembra 2000, dok je Radomir Marković bio na čelu DB-a, pojavio dosije „Ćuran“, kojim je otkriveno kako je Slavko Ćuruvija tajno praćen do samog trenutka ubistva, tajna policije je započela akciju prikrivanja tragova - kaže izvor „Blica“.
Pojedinim medijima anonimno je javljeno da je ubica Ćuruvije izvesni D. Č. C. On je bio operativac DB-a koji je u vreme ubistva novinara, 11. aprila 1999, bio u Gnjilanu, odakle je rodom. Otkriveno je da je nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << objavljivanja dosijea „Ćuran“ bio stacioniran u Vranju i da je iz Beograda pokrenuta akcija njegovog praćenja „Simpo“.
- Cilj „Simpa“ je bilo ubistvo D. Č. C. Planirano je da se predstavi kao frustrirani Srbin s Kosova koji je samoinicijativno ubio novinara, a mrtva usta ne govore - kaže sagovornik i dodaje da je akcija osujećena, a Marković je smenjen.
Kasnije, ljudi iz DB-a su pokušali da poture da je Ćuruviju ubio Zoran Ristović Prika, čije je telo otkriveno 4. jula 2001. u Košutnjaku. Ristović je bio „crvena beretka“ i njegove ubice još nisu otkrivene.
Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara, kaže da su njemu više puta dostavljali imena navodnih ubica.
- U DB-u je postojalo Odeljenje za širenje dezinformacija. Data mi je 2. aprila 2001. cedulja sa imenom ubice S. L. i njegova adresa, što sam predao Dušanu Mihajloviću. Slučajno je tada bio prisutan i Boris Tadić. Zatim mi je, u dva navrata, poturana priča da su to uradili Srbi preko Drine. Naravno, nisam poverovao - objašnjava Ćuruvija.
Stevan Basta, koji je u vreme ubistva Ćuruvije bio zamenik šefa Trećeg odeljenja Centra DB-a u Beogradu, svedočio je da su poturali lažne informacije i o atentatu na Vuka Draškovića i da mu je to naredio Milan Radonjić, koji je osumnjičen kao organizator ubistva Ćuruvije.
Marković se tereti da je naredbodavac zločina, Ratko Romić je bio saizvršilac, a ubica Miroslav Kurak.

 

Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.