Mama SMA bebe iz Vranja o Vučićevoj najavi: Država je prepoznala značaj ovih terapija

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 18:16

Mama SMA bebe iz Vranja o Vučićevoj najavi: "Država je prepoznala značaj ovih terapija"

"Odavno me nijedna vest nije ovako obradovala".

"Presrećna sam, što će mnogi životi biti spašeni, što nadam se nijedna porodica više neće morati da prolazi kroz sakupljanje tako velike sume novca u najtežim trenucima, zaista su to preteške stvari za svaku porodicu koja je morala da prolazi kroz to".

Ovo je za "Novosti" ispričala Ivana Kažić, mama malog Vukana iz Vranja, bebe sa Spinalnom mišićnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << atrofijom (SMA) koji je terapiju primio u Mađarskoj, a nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država preuzeti na sebe deo lečenja za decu obolelu od SMA.

"Za lečenje ove bolesti su ključne dve stvari, neonatalni skrining, koji će nadam se početi u svim porodilištima što pre i primena Zolgensma terapije odmah po rođenju. Deca koja ovu terapiju dobiju odmah kada se rode biće potpuno zdrava deca. Država je hvala Bogu, prepoznala značaj ovih preskupih terapija koje spasavaju živote kako dece tako i odraslih obolelih. SMA je toliko progresivna kada se radi o tipu 1 da se deca rode zdrava i već nakon mesec dana krenu simptomi koji se nenormalno brzo razvijaju i ova deca retko prežive dve godine bez terapije", rekla je Ivana Kažić.

Ona kaže da je Vukanu kasno dijagnostifikovan, tj. nije u tom trenutku postojao skrining i razvio je simptome nakon 3 meseca života, samim tim je nakon prijema leka zaustavljena progresija bolesti, ali su ostali simptomi koje i dalje treba lečiti.

"Mi i još nekoliko porodica iz Srbije kupujemo lek koji se zove Evrysdi, to je još jedna od terapija za lečenje SMA koja je takođe preskupa, ovaj sirup su počela da koriste mnoga deca iz sveta koja su tip 1 kao dualnu terapiju nakon primene Zolgensme, i vidi se veliki napredak, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju dete primilo prvu terapiju, imamo primere dece kojoj je malo falilo do hodanja posle Zolgensme i ovaj lek je to omogućio. Mnogi svetski neurolozi savetuju dodavanje ove terapije nakon Zolgensme kod dece koja su razvila simptome. Nadamo se da i naša država uskoro odobriti finansiranje ovog leka o trosku RFZO. Jer mi nećemo imati dovoljno novca da ga finansiramo još dugo", rekla je Ivana.

Ona je to rekla i u kontekstu važnosti skrininiga, jer će onda deca moći odmah da prime lek i onda će biti potpuno zdravi tako da ovaj lek više neće biti potreban. Ivana i suprug Miloš koriste svaku priliku da kažu hvala svima koji su bili uz njih kada je sakupljan novac za njihovo dete, pa to čine i ovoga puta.

Podsećamo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić istakao je da će do kraja godine Srbija za retke bolesti i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu uložiti novih 30 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.