Majke bez stalnog zaposlenja

Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Jan.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majke bez stalnog zaposlenja

VRANJE - Udruženje samohranih roditelja iz Vranja pokušava da za svoje članove uradi ono što im je najpotrebnije - da im nađe posao. Predsednica udruženja Gorica Nikolić, i sama samohrana majka, rekla je da je 90 odsto članica udruženja nezaposleno, dok oko 30 odsto njih ima status podstanara.

- Radimo ono što možemo za naše članice u smislu da im bar koliko-toliko olakšamo egzistenciju. Preko nas, a uz pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Centra za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje, pet žena je našlo posao kao gerontodomaćice, a nekoliko njih je dobilo mogućnost da se prekvalifikuje i tako možda lakše nađe posao - kazala je Nikolićeva.

Ono što je sada aktuelno jesu pripreme za 8. mart, koji za samohrane majke iz Vranja ipak više označava dan kad sa svojim ručnim radovima mogu da izađu na ulicu i zarade nešto.

- Samohrani roditelji se na jugu Srbije, pa i u Vranju, suočavaju sa nepremostivim teškoćama. Patrijarhalno vaspitanje propisuje da je razvod sramota za ženu i nastupa osuda okoline, pa čak i najbliže familije, koja često nakon razvoda hoće da prihvati svoju ćerku, ali ne i unuke - rekla je Nikolićeva i istakla da se mnoge samohrane majke bez zaposlenja odlučuju da odu u podstanare kako bi ostale sa svojom decom.

Nikolićeva je dodala da u Srbiji nema institucija koje bi se na pravi način bavile problemima samohranih roditelja, odnosno da je to nevidljiva kategorija društva.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.