Izvor: RTS, 25.Jan.2021, 16:48

Ljubinka i Dalibor žive bez struje i vode, svaka pomoć im je dobrodošla

U Vranju oko 1.100 porodica dobija novčanu pomoć. Jedna od njih je dvočlana porodica Mihajlović iz Toplaca, koja živi u ruiniranoj kući bez struje i vode.
Majka i sin, Ljubinka i Dalibor Mihajlović, doselili su se ovde pre nekoliko meseci. Njihova kuća se nedavno urušila, a prijatelj im je ustupio drugu, koja je takođe u lošem stanju.

"Mučimo se tu, išao bih negde da radim, ali ne mogu zbog majke, ona je bolesna, nije baš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zdrava. I šta da radim, mučim se tako. Nemamo ni struju, ni vodu, samo tu malo sa česme voda dole što ima, donosim", kaže Dalibor Mihajlović iz Toplaca kod Vranjske banje.
U kući nemaju struje i vode, nemaju ni kupatilo. Borave u jednoj prostoriji, uz šporet na drva. Četrdesetogodišnji Dalibor povremeno radi sezonske poslove, a pomažu im i komšije.
"Čovek živi u nenormalnim uslovima, ovo nisu uslovi za život čoveka. Meni je bilo prosto žao ovako. Ponudio sam mu krompir, pasulj, to što imam, nisam ni ja neki ekstra finansijski, ali to što imam i njemu ponudim. Za kuću ipak treba više finansija", navodi Slaviša Jović iz Toplaca.
"Struja, ako može nešto da se vidi. Drugi smeštaj, gde, samo ovde da se vidi i struja ako može da se nešto reši, i to je", kaže Dalibor.
U Vranju postoji Prihvatilište za odrasla i stara lica, za smeštaj u zimskom periodu, a pojedinci i porodice mogu da se prijave Centru za socijalni rad.
"Potrebno je samo da se ode do Centra za socijalni rad, da se podnese određeni zahtev, da se stručna služba upozna sa problemima određene porodice, zatraži se smeštaj i te osobe budu smeštene u Prihvatilište, dok traje zima, to može da bude do 15. aprila", ističe Danijela Milosavljević, gradska većnica za socijalna pitanja.
Procedura za priključak na elektromrežu podrazumeva da je kuća legalizovana, i prethodni računi plaćeni. Deo iznosa za ponovni priključak bi mogla da plati lokalna samouprava, kada im se porodica obrati za pomoć.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.