Izvor: JUGpress.com, 25.Nov.2022, 20:09

Legat Vranjanke prof. dr Vere Cenić

VRANJE

Biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju, u svojim prostorijama otvoriće za javnost legat dr Vere Cenić, profesorke književnosti, književne teoretičarke i književnice.

Prof. dr Cenić je bila prva žena doktor nauka iz Vranja, prva žena doktor književnosti iz Vranja. Svoj radni vek provela je u prosveti kao profesor jezika i književnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Učiteljskoj školi i na Pedagoškoj akademiji „Ivo Andrić“, u Vranju, preteče današnjeg Pedagoškog fakulteta. Jedna je od istaknutih profesora, sinonim lepog i slikovitog  izlaganja, čiji se časovi pamte i nose kao velika vrednost.

Deo svoje mladosti, kao student, provela je na Golom Otoku, osuđena na tzv. društveno-koristan rad. To je opisala u romanu „Kanjec filma“.

Legat sadrži bogatu zbirku knjiga, fotografija i dokumenata koje su bile u posedu profesorke dr Cenić. Ostala je prepoznatljiva po svom romanu „Kanjec filma“ u kome je opisala svoju robiju na Golom otoku sa suprugom Gradimirom Cenićem poznatim vranjskim hirurgom.

Odluku da celokupnu dokumentaciju za legat preda Biblioteci „Bora Stanković“ doneo je naslednik zaostavštine porodice Cenić, Nebojša Mitić, poslovni čovek iz Beograda.

Događaj je najavljen za subotu, 26. novembar, u 12 sati.

 Vera Cenić je preminula 2020. godine u Vranju.

3

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.