Lakše do posla u Vranju po povratku iz neke od evropskih zemalja

Izvor: JužneVesti.com, 27.Feb.2020, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lakše do posla u Vranju po povratku iz neke od evropskih zemalja

Zato što nisu mogle da obezbede paipre za sebe i svoju porodicu za ostanak u nekoj od evropskih zemalja gde su živele i radile, a po povratku u Srbiju nisu mogle da se zaposle, 15 Vranjanki su šansu da obezbede egzistenciju videle u obukama za frizera, pomoćnika frizera, pedikira, manikira i kozmetičara. Njih 10 koje su dobile sertifikate o završenoj obuci za zanimanja velike zapošljivosti, nadaju se da će se sada lakše zaposliti ili samostalno pokrenuti svoj posao.

Program >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << obuke Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju - GIZ podrška je povratnicama u zemlje porekla, a žene koje su prošle obuku u Vranju, vratile su se, uglavnom, iz Nemačke. O tome ko će proći obuku odlučuje poverenik za izbegle i interno raseljene u Gradskoj upravi.

Jedna od onih koje su dobile sertifikat za pedikira i manikira je i 42-godišnja Suzana Selimović, a iz Nemačke se sa porodicom vratila pole 9 godina.

Nismo mogli da dobijemo papire za ostanak. Tamo sam rodila i 2 ćerke. Nas četvoro smo se u Srbiju vratili dobrovoljno, da bismo izbegli deportovanje i ovde smo 5 godina. Ovde nismo imali posao, a socijalna pomoć nije dovoljna ni za hranu za ceo mesec. Odlučila sam da kroz učenje za pedikira i manikira pokušam da nam obezbedim budućnost. Prvo ću da radim kod drugih po salonima, a onda ćemo sa ćerkama da pokušamo da napravimo nešto svoje - priča Suzana.

Većina njih nisu se vratile u Srbiju zato što su htele, a razlog su uglavnom papiri za ostanak u nekoj od zemalja; foto: Migracije i razvoj Koordinatorka ovog programa Svjetlana Đokić kaže da je jedan od razloga zašto su baš ova zanimanja odabrana taj što žene sa njima imaju neku perspektivu da se zaposle.

Bilo je veliko interesovanje kandidata, nažalost, u ovom trenutku nije bilo mnogo prilike za to. Neke su dobile priliku za zapošljenjem u lokalnim salonima u Vranju, a nekoliko njih ima nameru da se samostalno bavi tom delatnošću. Pored praktičnog znanja, polaznice su dobile i pakete materijala, što olakšava da znanje primene samostalno i od toga ostvare prihod - kaže Đokićeva.

Kada se ljudi vrate u Srbiju, kaže Đokićeva, imaju nekoliko različitih potreba, a posao je jedna od najdominantnijih i najvažnijih stvari, jer im od toga zavise perspektiva i egzistencija.

Potrebna je i podrška pri uključivanju dece u školski sistem, ostvarivanju prava na socijalno - zdravstvenu zaštitu, tako da program, osim podrške u edukaciji i zapošljavanju, pruža tu vrstu potrebnih informacija o korišćenju institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija, na koje ih dalje upućuje. Suština je da iz više različitih izvora dobiju mogućnost boljeg snalaženja - kaže koordinatorka programa.

Osim u Srbiji, ovaj program se sprovodi još u 11 država, a osim podrške povratnicama u zemlje porekla, pruža podršku i lokalnom stanovništvu i državljanima trećih zemalja.

Program obuke, kao deo globalnog programa Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) sprovodi organizacija Resurs centar za održivi razvoj, uz podršku Kancelarije poverenika za izbeglice i migracije Grada Vranja, a finansira Vlada Nemačke po Sporazumu o readmisiji i potencijalnih migranata.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.