Kuća u Nikole Pašića u Nišu: Kad ni inspekcija inspekcije ne pomaže

Izvor: JužneVesti.com, 04.Jul.2023, 13:18

Kuća u Nikole Pašića u Nišu: Kad ni inspekcija inspekcije ne pomaže

Nekada u vlasništvu Grada, kuća u ulici Nikole Pašića 2013. godine vraćena je vlasnicima. Jedan od njih je Dragan Mihajlović koji svedoči da godinama ima problem sa ostalim suvlasnicima, ali i sa nadležnima. Kako kaže Mihajlović, njegove komšije su od tri lokala napravile jedan veliki, rušili zidove i promenili krov.

Za svaki problem se obraćao građevinskoj inspekciji, ali je sumnjao da inspektori postupaju po Zakonu. Sumnje mu je potvrdila inspekcija inspekcije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << - upravni inspektor iz Vranja utvrdio je da niška građevinska inspekcija nije postupala u skladu sa zakonom. Konačnu reč daće Sud jer je Mihajlović tužio i komšiju i nadležnog inspektora.

Suvlasnici odmah krenuli da renoviraju; foto: Dragan Mihajlović Mihajlović koji živi na spratu kuće kaže da su njegove komšije, odmah po vraćanju lokala u njihovo vlasništvo krenule u renoviranje - najpre porušili noseće zidove, napravili veliki lokal, da bi na kraju postavili novi krov i delimično mu zagradili prolaz do vrata.

On je od nekoliko prostorija koje su tu bile napravio jedan veliki lokal. Porušio je sve noseće i pregradne zidove i napravio jedan veliki objekat, stavio staklene portale celom dužinom lokala. Mi smo obaveštavali građevinsku inspekciju koja je donosila neka rešenja, ali se ništa nije dešavalo - kući su promenili izgled - priča Mihajlović.

Još 2017. zabranjeno korišćenje objekta; foto: S. V. 2017. godine Mihajlovićevim komšijama građevinska inspekcija je zabranila korišćenje poslovnog objekta jer nije dokazano da rekonstruisani objekat neće ugroziti bezbednost ljudi.

Građevinski radovi na rekonstrukciji dela krova, porušenim unutrašnjim zidovima, postavljanju ojačanja, od sandučastih čeličnih profila i 2 čelična stuba sredinom raspona, kao i portala sa strane ulice, izvršeni bez potrebnog akta nadležnog organa, tadašnje Uprave za planiranje i izgradnju, kao i bez tehničke dokumentacije, kojom bi se dokazala trenutna stabilnost objekta i bezbednost, u smislu nepostojanja opasnosti po život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline ili ugrožavanje životne sredine, do probavljanja potrebne dokumentacije - navedeno je u rešenju.

Kako priča Dragan Mihajlović, uprkos tom rešenju, lokal je nastavio da radi, a komšija je 2022. godine podneo novi zahteve za izvođenje još nekih radova, ali i “o promeni krovnog pokrivača dotrajalog i letvi na objektu”.

U Zakonu stoji da radovi ne smeju da imaju uticaj na zajedničke delove zgrada; foto: S. V.Zakonom o planiranju i izgradnji za “tekuće održavanje” koje podrazumeva krečenje, farbanje, zamenu obloga, sanitarija, radijatora, zamenu unutrašnje i spoljašnje stolarije i bravarije, unutrašnjih instalacija, nije potrebna posebna dozvola nadležnih. Uz to, kako stoji u Zakonu, ne sme se menjati spoljni izgled zgrade i radovi ne smeju da imaju uticaj na zajedničke delove zgrada i njihovo korišćenje.

Upravo je to postao novi problem u kući jer, kako kaže Dragan Mihajlović, njegov komšija je prošle godine pod “izgovorom” - “tekuće održavanje” počeo da menja krov. U roku od par dana, prema rečima Mihajlovića, suvlasnik je uklonio stari i postavio novi.

Prošle godine je krenuo da renovira krov, iznad svog dela kuće. Sklonio je krovne ploče, grede, venčanice, slemenjače, letve i u roku od par dana postavio novi. Taj novi krov je sada većeg gabarita i volumena nego što je bio prethodni. Vidi se razlika jer je u nastavku i komšijin krov, isti kao naš stari. Čak je širi i oluci prelaze kod mene, baš na stepenice kojima se penjem na sprat, pa mi je sada onemogućeno da širom otvorim vrata. Mogu da prođem, ali ako treba nešto da iznesem ili unesem u kuću to je nemoguće - priča Mihajlović.

Staro i novo; foto: S. V. Prema njegovim saznanjima, odmah je na teren izašla građevinska inspekcija, ali nije zaustavila radove niti izdala rešenje o vraćanju objekta u prvobitno stanje. Komšija je zamenio krov, a delove starog krova ostavio u Mihajlovićevo dvorište.

Početkom ove godine, Mihajlović se ponovo žalio Upravi za građevinarstvo, a oni su odgovorili da su više puta pokušavali da obave nadzor.

Građevinska inspekcija je po prijemu Vaše prijave više puta pokušala da obavi inspekcijski nadzor, ali ulazna vrata poslovnog objekta bila su zaključena - naveli su u obaveštenju.

Godine “natezanja” sa ostalim suvlasnicima, kako kaže Mihajlović, naterale su ga da uči nešto što nije iz njegovog domena i da analizira Zakone.

Nisam bio toliko naivan pa sam i ja tražio, pošto sam na istom objektu, za svoj deo zgrade da radim tekuće održavanje i krov, međutim meni su rekli da mi za tekuće održavanje ne treba dozvola, ali za krov moram da tražim dozvolu i saglasnost suvlasnika - ističe Dragan Mihajlović.

Nakon pisanja više zahteva i žalbi građevinskoj inspekciji, Mihajlović je odlučio da podnese krivične prijave.

U krivičnoj prijavi koju je podneo početkom maja, Dragan Mihajlović je naveo da tuži komšiju zbog izvođenja građevinskih radnika i rekonstrukciju poslovnog prostora bez bilo kakve građevinske dozvole, odnosno rešenja kojim se ti radovi odobravaju, kao i bez saglasnosti ostalih suvlasnika.

Zbog krova vrata ne mogu širom da se otvore; foto: S. V. Protiv nadležnog građevinskog inspektora Odseka građevinske inspekcije Uprave za građevinarstvo čije ime nije navedeno jer je, kako kaže Mihajlović, njemu nepoznato, podneo je krivičnu prijavu jer se nije pridržavao Zakona o planiranju i izgradnji.

Nije preduzeo propisane mere u vršenju inspekcijskog nadzora, nije preduzeo preventivne mere, te nije donosio upravne akte, pa je na taj način omogućio investitoru i izvođaču radova da izvede građevinske radove bez građevinske dozvole, odnosno rešenja kojim se ti radovi odobravaju i bez tehničke dokumentacije i na taj način dopustio da se svi radovi završe i da poslovni prostor počne da se koristi, uprkos postojanju ranije donetog Rešenja o zabrani korišćenja objekta - naveo je Mihajlović u prijavi.

"Krov je sada većeg gabarita i volumena"; foto: S. V. Odmah po podnošenju krivične prijava, Dragan Mihajlović se obratio i Upravnom inspektoratu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Upravni inspektor iz Vranja Milan Stošić uradio je nadzor nad niškom građevinskom inspekcijom i utvrdio da ona nije postupala u skladu sa zakonom, pokazuje rešenje u koje je redakcija Južnih vesti imala uvid..

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da nadležni organ nije postupao u skladu sa članom 16. i 17. Zakona u delu koji se odnosi na izdavanje naloga za vršenje inspekcijskog nadzora kao i obaveštenje nadziranog subjekta o predstojećem inspekcijskom nadzoru - stoji u izveštaju upravnog inspektora.

Ostatke starog krova ostavili kod Mihajlovića; foto: S. V. On je obavestio Mihajlovića da su preduzeli sve mere iz svoje nadležnosti, ali da ipak nemaju dozvolu da ulaze u primenu materijalnih propisa, odnosno da “cene navode iz zapisnika građevinske inspekcije”.

Ipak, Dragan Mihajlović ističe da neće odustati, proširiće krivičnu prijavu izveštajem upravnog inspektora, a smatra da će imati još materijala za proširenje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.