Izvor: JUGpress.com, 18.Maj.2021, 22:43

Krkobabić u Vranju: Prioritet su nam seoske zadruge

VRANJE

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, u utorak, je boravio u Vranju gde je sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem razgovarao o unapređenju poljoprivredne proizvodnje, pomoći zemljoradničkim zadrugama i poboljšanju uslova života na selu.

Nakon sastanka ministar Krkobabić je izjavio da ministarstvo na čijem je čelu promoviše novi paket sredstava za pomoć zemljoradničkim zadrugama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i da je u okviru te podrške raspisan javni poziv za pomoć razvoju zadrugarstva čije je težište na planinskim i rubnim područjima Srbije.

On je rekao da odredbe Nacionalnog investicionog plana Srbije vrednog tri milijarde evra predviđaju pomoć za 80 lokalnih samouprava južno od Save i Dunava za uređenje vodovoda, kanalizacije i lokalnih puteva.

„Prioritet su nam zemljoradničke zadruge kojih je u Pčinjskom okrugu 57, a samo u Vranju 15“, rekao je Krkobabić.

Ministar je dodao da uskoro kreće program namenjen rekonstrukciji zadružnih i domova kulture. Naglasio je da 73 odsto domova kulture u Srbiji nije u funkciji, kao i da postoji Nacionalni investicioni plan u okviru koga je planirano pet milijardi dinara za 5.000 kilometara puteva.

Ministar je podsetio da je inicirao i ideju o takozvanoj garantovanoj penziji što je posebno značajno za žene na selu koje imaju više od 65 godina, a nemaju nikakve prihode.

Najavio je da će u narednom periodu biti pružena podrška i pomoć zadrugama u Pčinjskom okrugu i da je do sada pomoć dobilo pet zadruga sa 42 miliona dinara.

„Pčinjski okrug i okolina imaju ključni strateški i bezbedonosni položaj. Zbog toga je veoma važno ulagati u ovaj kraj, pre svega u razvoj infrastrukture u seoskim sredinama. Potrebno je da ruralna područja imaju dobre pristupne puteve, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, obnovljene domove kulture, kako bi ljudi ostali na selu“, istakao je ministar Krkobabić.

Obećao je da će Ministarstvo za brigu o selu dati punu podršku Gradu Vranju kako bi se uspostavilo partnerstvo između gradskog i seoskog područja.

Gradonačelnik Milenković je upoznao ministra o svim aktivnostima koje lokalna samouprava čini u unapređenju poljoprivredne proizvodnje ali i života na selu.

„U prethodnom periodu podjednako smo vodili računa o razvoju pre svega infrastrukture i u prigradskim naseljima, u gradu i seoskim sredinama. U prethodne tri godine uložili smo oko 93,5 miliona dinara i asfaltirali 16,5 kilometara puta u seoskim sredinama, a takođe i 29 miliona dinara za 24 kilometra pošljunčavanja nekategorisanih puteva u seoskim sredinama. Ulagali smo i u seoske osnovne škole i u tu je uloženo 13 miliona dinara, a obnavljali smo i  mesne zajednice. Nismo zaboravili ni zadružne domove. Krenuli smo u rekonstrukciju doma u Dubnici gde je uloženo 22 miliona dinara“, rekao je Milenković.

On je dodao da je lokalna samouprava pripremila potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju za buduće projekte za unapređenje infrastrukture u selima i da u narednom periodu očekuje njihovu realizaciju.

Potom su ministar Krkobabić sa saradnicima i predstavnici gradskog rukovodstva posetili selo Trebešinje, gde su u razgovoru sa meštanima obećali obnovu Zadružnog doma do kraja godine.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.