Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krijumčario tonu i po pilećih bataka

Fljorim Z. (37) iz Bujanovca uhapšen prilikom pokušaja da s Kosmeta unese piletinu bez prateće dokumentacije

Vranje – Hapšenje Fljorima Z., pri pokušaju krijumčarenja 1.655 kilograma pilećih bataka, još jednom je potvrdilo ono što se danima govori u Pčinjskom kraju da je tzv. pileća magistrala s Kosmeta preko juga centralne Srbije ponovo proradila. Kako stoji u saopštenju PU Vranje, policijski službenici PU Vranje priveli su istražnom sudiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Opštinskog suda u ovom gradu Fljorima Z. (37) iz Bujanovca zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljene trgovine. Naime, pripadnici Vojske Srbije su prekjuče, u rejonu sela Ravno Bučje, opština Bujanovac, zaustavili teretno vozilo marke „pincaguer” vranjskih registarskih oznaka, kojim je upravljao Fljorim Z. Tom prilikom je u prikolici vozila pronađeno 1.655 kilograma pilećih bataka s područja AP Kosovo i Metohija, bez prateće dokumentacije i dozvola. Fljorim Z. je trebalo ovu piletinu da preda takođe nepoznatoj osobi iz Leskovca.

Kada se ovome doda prošlonedeljno hapšenje četvorice policajaca i dvojice civila iz Novog Pazara, na punktu kod Dobrosina, zbog šverca voća i povrća i drugih prehrambenih proizvoda, na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom, onda je jasno da „pileća magistrala” prilično aktivna.

Ono što posebno u ovom trenutku zabrinjava jeste činjenica da je to meso sumnjivog kvaliteta i da mu je poodavno istekao rok upotrebe pošto je u zamrznutom ili konzervisanom stanju po magacinima više godina stajalo. Mada još nema zvaničnih potvrda o tome, ali pojavu mnogih alergija, infekcija i bolesti mnogi pripisuju ovom mesu. Veterinarska inspekcija u Vranju, uz potvrdu, oduzela je celu količinu pilećih bataka.

Valja, međutim, reći i da piletina, govedina, junetina i svinjetina, koje raznoraznim kanalima dolaze s Kosmeta, po veoma povoljnim cenama, završavaju u pojedinim suhomesnatim proizvodima koji se kao delikatesi prodaju širom Srbije.

U Veterinarskoj inspekciji napominju da su inspektori 24 sata na terenu. Međutim, kontroliše se ono što je legalno i što se prijavi. Potpuno su nemoćni tamo gde se to obavlja kroz poroznu administrativnu liniju prema Kosmetu gde ona jedno domaćinstvo deli na dva dela ili prolazi kroz dvorište, a takvih situacija na ovom području je na desetine.

Inspektori redovno kontrolišu legalne mesare i prerađivače. Međutim, po kućama nemaju pravo, a niko neće ni da ih pusti tamo da uđu i da kontrolišu. Šta se u tim primitivnim i, najverovatnije nehigijenskim, uslovima proizvodi niko ne zna. To je posao za neke druge organe.

Inspektori napominju da u objektima koje oni kontrolišu nisu pronašli proizvode koji bi ukazivali na neku neispravnost. Sve je to u nekakvim granicama, ali uglavnom sve primedbe građana proveravaju kad dobiju potpune podatke od građana gde su šta nabavili.

A. Davinić

[objavljeno: 29/03/2009]
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.