Kosovski Albanci traže pasoš Srbije

Izvor: B92, 25.Jan.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanci traže pasoš Srbije

Vranje -- Veliki broj Albanaca sa Kosova obraća se gradskoj upravi u Vranju sa zahtevom daim se izdaju lična dokumenta Republike Srbije.

Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. godine prebačene matične knjige četiri opštine Kosovskog Pomoravlja, dnevno se obrati i do 150 građana, uglavnom kosovskih Albanaca.

Dokumenta su im potrebna da bi dobili ličnu kartu i pasoš. Sve je više i onih građana Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji svoju decu upisuju u knjige rođenih Republike Srbije.

Samo prošle godine, preko Uslužnog centra u Vranju, koji je otvoren za građane Gnjilana, Novog Brda, Vitine i Kosovske Kamenice, izdato je preko 22.000 izvoda iz matične knjige rođenih i 19.500 uverenja o državljanstvu Republike Srbije, koja su uglavnom dobili kosovski Albanci.

Iako je broj zahteva znatno povećan od uvođenja ''belog šengena'' retki su oni koji ne kriju da je pasoš glavni razlog zbog čega su im ova dokumenta neophodna.

Zahtev za dobijanje izvoda ili državljanstva dnevno podnese oko 150 građana, od čega, prema rečima načelnika gradske uprave u Vranju, više od 60 odsto čine Albanci s Kosova.

Pored velikog broja podnetih zahteva za dobijanje ličnih dokumenata, prošle godine je zabeležen i porast novoupisanih u knjige rođenih.

Matičar Zoran Jovanović kaže da u svojoj tridesetogodišnjoj parksi ne pamti ovakve gužve u matičnoj službi.

Zbog velikog interesovanja, grad Vranje je uz pomoć UNHCR-a nedavno kompjuterizovao matične knjige iz ove četiri opštine.

U elektronsku bazu podataka uneto je više od million i dvesta hiljada dokumenata iz starih knjiga koje sada služe samo za utvrđivanje verodostojnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.