Konzilijum za ugrožene od raka jedino u Nišu

Izvor: juGmedia, 07.Jul.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzilijum za ugrožene od raka jedino u Nišu

VRANJE- Onkološki pacijenti koji svoju zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Zdravstvenom centru Vranje, od početka meseca preglede mogu da obavljaju jedino u Kliničkom centru Niš.

Ovakva odluka donesena je zbog nemogućnosti ZC Vranje da plaća dolazak lekara na konzilijume u Vranje.

ZC Vranje je ranije dolaske Komisije plaćao iz sopstvenih sredstava, ali kako se račun ove zdravstvene ustanove nalazi u blokadi >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << više od mesec dana, više ne postoje uslovi kojima bi se obezbedio novac za dolazak lekara iz Niša.

“Za sada ne postoji nikakav pravni osnov za plaćanje te Komisije, s obzirom da su u blokadi materijalna sredstva, a sopstvena sredstva ne postoje. ZC nema sredstva finansiranja kako bi Komisiji plaćao nadokanadu i oni su zbog toga prestali da dolaze”, kaže Miroljub Stanković, gradski većnik za oblast zdravstva.

Menadžment ZC obraćalo se Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kao i resornom Ministarstvu kako bi pronašli način da oni pokriju te troškove. Međutim Fond nema zakonsku mogućnost za takvu vrstu pomoći budući da ugovorom iz 2016. godine koji je potpisao sa ZC ta stavka nije predviđena. Nadležni kažu da će takva solucija biti moguća prilikom potpisivanja ugovora za 2017. godinu.

“Takođe postoji Odluka od republičkog inspektora  gde se ZC zabranjuje taj dopunski rad, a s obzirom na činjenicu da isti takav sadržaj mora Ministarstvo da odobri pa tek onda na kraju se sklapa ugovor sa Fondom i ZC kako bi ta sredstva bila prebačena. A pre svega toga Ministrstvo morate detaljno informisati  o broju pacijenata , njihovom oboljenju, koji su to pacijenti i slične stvari kako bi dobili saglasnost sa takav sadržaj” pojašnjava  Stanković.

Ipak, prema tvrdnjama ovog gradskog većnika nijedan pacijent zbog ovoga neće trpeti, odnosno neće biti uskraćen za zdravstvenu zaštitu.

“Kao što je do sada bilo, a i od sada će pacijentu biti omogućeno sanitetsko vozilo za potrebe odlaska kod Komisije na pregled i terapiju”

Prema mišljenju Stankovića takav razvoj situacije više pogoduje pacijentima, jer se neki citostatici ne daju na nivou sekundarne već  tercijalne zdravstvene zaštite.

“Ne vidim neku tragediju u tome, štaviše ako bi mene pitali možda je valjanije i bolje da onkološki pacijenti idu tako gde je izvor nauke, gde radi Komisija za višedecenijskim iskustvom i koji su kompentetni na više nivoa” saopštava Stanković

Po rečima gradskog većnika, jedina promena odnosi se na komoditet putovanja pacijenata, ne struke, lekova, apliciranja terapije i blagovremene stručne pomoći. Kako kaže, država je do sada revnosno plaćala sve te sadržaje tako da pacijenti nemaju razloga za brigu.

Stanković je najavio skori dogovor sa nadležnim Ministarstvom, Fondom i KC Niš kako bi se pronašlo što bolje zakonsko rešenje koje će pacijentima ići u korist.

Milan Zdravković

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Onkološki KONZILIJUM ipak ostaje u Vranju

Izvor: OkRadio.rs, 08.Jul.2016, 13:19

Direktor ZC u Vranju dr Vladimir Stamenković postigao je dogovor sa menadžmentom Kliničkog centra u Nišu da lekarski konzilijum ove ustanove nastavi preglede onkoloških pacijenata u Vranju, potvrdio je OK Radiju dr Zvonimir Đorđević, upravnik Opšte bolnice. OK Radio je već pisao da su od početka...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.