Izvor: Glas javnosti, 24.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konfekcije (ne) će biti!?

VRANJE - Jani Savas, vlasnik tekstilne fabrike „Zamber“ u Vranju, po svemu sudeći odustao je od gradnje svoje tekstilne fabrike u gradu pod Pržarom. Povodom najnovijih dešavanja oko nastavka izgradnje nove fabrike konfekcije i teške situacije koja sve više pritiska „Jumko“, Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, ističe da su određeni državni organi Srbije imali kontakata sa Janijem Savasom, te da i oni imaju istu informaciju.

Duguju milion evra >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Stojčić je dodao da je država obećanu sumu novca za gradnju nove fabrike u Vranju već uplatila „Zamberu“, odnosno Janiju Savasu.

Za ovu investiciju, koja je „debelo“ zarasla u korov i sa čijeg su gradilišta bravarija, lim i drugi delovi počeli da „dobijaju noge“ i nestaju sa objekta, niko ne veruje da će biti završena i početi da radi.

Kako kaže Mladen Vasić, pravni zastupnik „Meteora“, osnovni dug „Zambera“ je 923.000 evra, plus oko 300.000 evra dodatnih troškova, što je ukupno oko 1,2 miliona.

- U ugovoru o izgradnji fabrike koji je vlasnik „Meteora“ Boban Zlatanović potpisao sa Janijem Savasom, vlasnikom „Zambera“, precizirano je da je u slučaju spora nadležna Spoljnotrgovinska arbitraža Privredne komore Srbije. Ako se propusti obećani rok za isplatu, oni će, nadamo se, doneti odluku koja će biti izvršna i bez prava žalbe - rekao je za Glas zastupnik „Meteora“ Vasić.

On dodaje da je Zlatanović ovaj posao dobio na tenderu kao najbolji ponuđač, a u izgradnju prve i druge faze fabrike uložio je oko šest miliona dinara sopstvenih sredstava.

Inače, fabrika „Zamber“ u Vranju, površine 10.500 kvadratnih metara, sa kapacitetom za izradu 100.000 odevnih predmeta nedeljno, u kojoj je trebalo da se zaposli 3.000 radnika, izgrađena je na mestu nekadašnje „Jumkove“ konfekcije. „Alena“ LTD Jani Savasa ga je kupila za 500.000 evra i potom srušila.

Radnici strahuju

„SIEPA“ je, kako je za naš list potvrđeno, uredno izmirila, ugovorom utvrđene obaveza prema „Aleni“ LTD, odnosno „Zamberu“ kao stranom investitoru. Nadležna komisija je usvojila njegov projekat i odobrila mu je šest miliona evra. Po 2.000 evra za svakog od ukupno 3.000 radnika koje je dužan da zaposli na najmanje tri godine. Prva rata od 1,5 miliona evra, od ukupno četiri tranše, isplaćena je pri kupovini zemljišta, a druga kad je ovaj investitor dostavio dozvolu za izgradnju, a treću će dobiti kada dostavi upotrebnu dozvolu za izgrađenu fabriku. Poslednju, četvrtu ratu, „Zamber“ će dobiti kada zaposli i poslednjeg od 3.000 radnika.

U međuvremenu, iako se ne zna hoće li doći do posla, stručnu obuku prošlo je 1.500 radnika, a još toliko ih je na čekanju. Iz „SIEPA“ napominju da „Zamber“ obaveze prema ugovoru mora da izmiri do novembra 2009. godine. U suprotnom, „SIEPA“ će aktivirati dobijenu bankarsku garanciju i naplatiti isplaćena sredstva.

Međutim, tekstilci i njihovi sindikalci se pribojavaju da zbog svetske finansijske krize, može da se dogodi, kao što ima slučajeva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, na jugu Srbije, da su inostrane gazde „švorc“ i bez prebijenog evra u džepu i na računu, i da nema od čega da se naplati potraživanje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.