Izvor: RTS, 09.Mar.2022, 17:15

Kako sačuvati poljoprivredna imanja od šteta i krađa

Nisu retka pojava krađe i štete na poljoprivrednim imanjima. Nestaju delovi sistema za navodnjavanje, alat, drugi beru plodove, a Jovici Stankoviću iz Rataja kod Vranja sekirom je isečeno više desetina stabala šljive. Za krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi.
Trogodišnji voćnjak obišla je, sa sekirom, još uvek nepoznata osoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zasečena ili posečena stabla zatekli su Stankovići.

"Kada sam ušao u voćnjak bio sam zaprepašćen i zatečen, kao što i sami možete da primetite voćnjak izdaleka izgleda normalno sve dok se bliže ne prođe njemu, kad se priđe bliže ima šta da se vidi, svako drugo stablo je posečeno", kaže Jovica Stanković, iz Rataja.
I ranije se dešavalo da u starijim voćnjacima primeti štetu, iščupano ili hemijskim preparatima prskano voće, ali nije prijavljivao. Sada je pozvao policiju, tužilaštvo, angažovao veštaka za procenu štete. Osnovno javno tužilaštvo je konstatovalo da je u pitanju krivično delo uništenje tuđe stvari, a gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi. O osiguranju razmišlja.
"Ali mi nije razjašnjeno da mogu sa sigurnošću da kažem da kada se desi ovakva šteta da osiguranje snosi odghovornost, znači ovo nije do mene, nisu vremenski uslovi ni neprilike, ovo je namenski odrađeno", smatra Jovica Stanković.
I u ostalim selima ima, kako je to kvalifikovano, sitnih krađa.
"I dođe neki i poseče creva, skidaju mi slavine, jedno drugo, jedino to primećam i desi se u sezonu neke rane šljive sam imao, dođu oberu, ali u veliku količinu se i ne primeća", kaže Đorđe Milanović, iz Lopardinca.
Pčelari su udruženi i tako brže rešavaju pobleme, Savez pčelarskih organizacija Srbije obezbeđuje besplatnu pravnu pomoć za članove.
"U poslednje dve godine smo imali, to su bile uglavnom sitne krađe, ali ne možemo da kažemo da nisu krađe bile. Većina počinioca su pronađeni i protiv njih je pokrenut krivični postupak", navodi Zarija Mitić iz udruženja pčelara iz Bujanovca.
Prethodnih godina policija je pronašla i vratila vlasnicima veći broj ukradenih košnica. Oduzeli su i 350 kilograma veštačkog meda, koji se prodavao na pijacama. Pčelarima štetu nanosi i prskanje voće dok cveta i paljenje trave i niskog rastinja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.