„Jumko” više ne može da čeka

Izvor: Politika, 14.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jumko” više ne može da čeka

Drama 1.800 zaposlenih dostigla vrhunac – nema posla, a nema ni plata

Vranje – U „Jumku” je odavno dogorelo do nokata. Da je drama 1.800 zaposlenih dostigla vrhunac, nedavno je više od hiljadu radnika u organizaciji tri sindikata upozorilo čelnike Skupštine grada. Nadležnima u Vladi Srbije su uputili oštar protest zato što ne preduzimaju ništa da „Jumko” izađe iz višegodišnje agonije. Posla nema, a nema ni plata. Nekadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gigant sa oko 8.000 zaposlenih preostalim radnicima za neisplaćene plate duguje više od milijardu dinara.

A zima je na pragu, nema se za osnovne potrebe.

Snežana Veličković, predsednica Asocijacije nezavisnih sindikata, po ko zna koji put je ukazala na bezizlaz ovdašnjih tekstilaca.

– Kako može da živi porodica sa 5.000 do 7.000 dinara mesečno. Mnogi radnici i njihove porodice su na ivici egzistencije. Ukoliko država pod hitno ne preduzme neke mere, predstoji katastrofa – rekla je Veličkovićeva.

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić je okupljenim radnicima rekao da su predstavnici grada do sada učinili sve što je bilo u njihovoj moći. Obraćali su se nadležnim republičkim ministarstvima, jer je država većinski vlasnik „Jumka”.

Radnici „Jumka” su upozorili da će radikalizovati proteste ako nadležni nastave da se oglušuju o njihove zahteve. Njihovo strpljenje je na izmaku, poručili su. Ako budu primorani, doći će u Beograd.

Zatim su se, prošle srede, vranjski čelnici i ovdašnji narodni poslanici u republičkom parlamentu sastali sa poslovodstvom „Jumka” i predstavnicima sindikata. Rečeno je da „Jumko” nije samo lokalni problem, već regionalni. Ako se ne reši u što kraćem roku, može destabilizovati jug centralne Srbije.

Zato je Vladi Srbije poručeno da preuzme adekvatne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima i na jednoj od narednih sednica razmatra situaciju u „Jumku”. Narodni poslanici iz Vranja su obavezani da sa resornim ministarstvima dogovore zajednički sastanak, kako bi se definisale mere koje bi omogućile da se u „Jumku” nesmetano proizvodi. Od države se očekuje da do završetka procesa privatizacije „Jumka” ovom preduzeću redovno isplaćuje subvencije. Do kraja godine se zahteva 45 miliona dinara, a od početka 2009. mesečno po 15 miliona dinara. Čelnici Vranja su se za pomoć obratili i Ministarstvu rada i socijalne politike. Od ministra Rasima Ljajića se zahteva da iznađe mogućnost da se zaposlenima u „Jumku” isplati novčana pomoć od tri prosečne zarade u Srbiji.

Poznavaoci prilika u tekstilnoj industriji mnogim vladama u proteklih 15 godina predlagali što bržu privatizaciju „Jumka”. Makar ga prodali za dinar, a država odustala od svih potraživanja. Od 2001. za „Jumko” se tražio strateški partner. Robovanje toj zabludi preskupo košta hiljade porodica u vranjskoj opštine, ali i državni budžet, odnosno poreske obveznike.

-----------------------------------------------------------

Od Savasa ni glasa

Da nesreća bude veća, u Vranju se pročulo da je firmi „Zamber”, kiparskog Grka Janija Savasa, blokiran račun, a radnici su na prinudnom odmoru. Savas je počeo da proizvodi u postojećem pogonu „Jumka”, a od države je dobio tri, od ukupno šest miliona evra odobrenih nepovratnih sredstava za izgradnju nove fabrike.

Kao što je naš list pisao, pre tačno 16 meseci svečano je položen kamen temeljac. Građevinsko preduzeće „Meteor” je fabriku stavilo pod krov, a Jani Savas je njegovom vlasniku ostao dužan 923.000 evra. Od očekivanih 3.000 radnih mesta za vranjske tekstilce za sada nema ništa, a „Meteor” je sa „Zamberom” raskinuo ugovor.

Od Janija Savasa ni traga ni glasa.

A. Davinić

[objavljeno: 14/11/2008]
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.