Još jedno dete zavisi od RFZO

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedno dete zavisi od RFZO

Beograd -- Anastasija Trajković (9) iz Vranja boluje od hordona, retke vrste tumora, a jedina šansa za lečenje joj je ciljano zračenje koje se radi samo u inostranstvu.

Prvostepena komisija RFZO je odbila njen zahtev da se o trošku države uputi na lečenje u inostranstvu i sada se čeka odluka drugostepene komisije.

Njena bolest je retka, a tumor na maksilarnom sinusu koji je već napao njeno lice sada preti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ugrozi oko i mozak, zbog čega joj je hitno potrebna terapija.

Njena porodica je predala dokumentaciju Komisiji republičkog Fonda zdravstvenog osiguranja, ali kako je navedeno u odgovoru, zahtev za odlazak u inostranstvo je odbijen, jer nije u skladu s pravilnikom o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo.

Njen otac kaže da je Anastasija i prema pravilniku kandidat za odlazak na lečenje u inostranstvu i on se nada da će odgovor drugostepene komisije biti pozitivan.

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević smatra da ne postoji logično objašnjenje za odbijanje zahteva, nakon što se lečenje u Srbiji pokazalo kao neuspešno.

"Nijedan član zakona ne može biti važniji od života", kaže Milisavljević.

Tumor ove vrste je veoma redak, a lečenja protonskim zračenjem imaju visoku stopu uspešnosti.

Opširnije o ovoj temi pročitajte i na Blogu B92.

Kako se navodi, vremena nema još mnogo, pa ne vredi organizovati ni humanitarnu akciju za prikupljanje novca.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.