Još bez procene štete u Prohoru Pčinjskom

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez procene štete u Prohoru Pčinjskom

Zbog toga što se čeka dozvola Zavoda za zaštitu prirode, raščišćavanje i uklanjanje šuta iz dvorišta manastira Sveti Prohor Pčinjski još nije počelo. Tek nakon čišćenja moći će da se proceni šteta koju je prouzrokovao požar, izjavio episkop vranjski Pahomije.

Raščišćavanje i uklanjanje šuta iz Kraljevog konaka, jedne od zgrada u dvorištu manastira Sveti Prohor Pčinjski, koja je potpuno izgorela u požaru, još nije počelo, jer se čeka dozvola Zavoda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za zaštitu prirode, izjavio je episkop vranjski Pahomije.

Episkop je prilikom obilaska manastira izjavio da tek nakon uklanjanja šuta iz prostorija Kraljevog konaka Komisija republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture može da utvrdi razmeru štete i u kom obimu je oštećen konak, ali i da donese adekvatan zaključak o njegovoj obnovi.

"Odmah smo o izbijanju požara obavestili nadležne institucije kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda došao je među prvima, a bile su i inspekcije iz Vranja na čelu sa opštinskim tužiocem, koji je uzeo uzorke i sve ono što je neophodno da bi se doneo adekvatan nalaz o uzroku izbijanja požara", rekao je episkop Pahomije novinarima.

Prema njegovim rečima, konak je bio bez nameštaja i stvari, jer je u toku bilo njegovo renoviranje, a od crkvenih stvari jedino je izgoreo veliki krst iz 18. veka koji zbog veličine nije mogao da stoji u crkvi.

"Vatrogasci su bili toliko požrtvovani pri gašenju požara da su protiv svih njihovih pravila uskakali u vatru da bi lokalizovali požar kako ne bi prešao na stari deo kompleksa manastira. Nakon što je požar lokalizovan, vernici i sveštenstvo Eparhije vranjske su celu noć 27. na 28. januar gasili požar, kao i ceo naredni dan", rekao je episkop Pahomije.

Kako je rekao, nisu tačni navodi u nekim medijima da manastir nije imao adekvatnu protivpožarnu zaštitu i da se zbog toga vatra tako brzo proširila.

"Nije tačno da Srpska pravoslavna crkva ne vodi računa o sigurnosti naših objekata. Institucija 'Visan' redovno kontroliše naše protivpožarne aparate, poslednja kontrola je bila u novembru 2013. godine, a po zakonu, kontrola je obavezna svakih šest meseci", rekao je episkop vranjski.

Bez procene nema projekta obnove 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević izjavio je da se nada da će "ljudi od struke konstatovati da šteta nije tolika da će na nekoliko godina morati da bude odložena njegova obnova".

"Ne može se ništa planirati dok komisije Zavoda za zaštitu spomenika kulture ne utvrde stepen oštećenosti i dok se ne sačini projekat sanacije i obnove, po kome ćemo moći da planiramo i sredstva", rekao je Radojević.

Upitan za sumnje da je požar bio podmetnut, s obzirom na to da je 8. septembra 2013. godine u dvorištu manastira u blizini istog Kraljevog konaka izbio požar za koji je utvrđeno da je bio podmetnut, Radojević je odgovorio da ne veruje u to.

"Ne znam da li ima bilo kakve veze i ne bih to povezivao, požar se jednostavno desi. Ne verujem da je namerno podmetnut, jer je tu bilo mnogo naroda, pa bi svakako neko mogao to da primeti", rekao je Radojević.

Prema izjavama očevidaca, u 10.30, 27. januara, kada je požar izbio u Kraljevom konaku, u manastiru je zbog slave Sveti Sava bilo 60-70 gostiju i svi su ručali kada se trpezarija ispunila dimom.

Jedan od monaha, otac Nikolaj, otišao je do gornjeg sprata konaka da proveri odakle dolazi dim, ali tamo se ništa nije videlo niti osećalo, dok jak vetar nije u trenutku rasplamsao vatru za koju je kasnije utvrđeno da je izbila u delu krova gde se nalazi odžak.

Manastir iz 11. veka Sveti Prohor Pčinjski nalazi se u predelu zaštićenog prirodnog dobra Dolina Pčinje, u slabo pristupačnom delu opštine Bujanovac, a u neposrednoj blizini granice s Makedonijom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.