Jezero kod Vranja ostalo bez živog sveta zbog otrovnih izlučevina odumirućih algi

Izvor: Blic, 29.Jan.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero kod Vranja ostalo bez živog sveta zbog otrovnih izlučevina odumirućih algi

Zamenica gradonačelnika Vranja Bojana Veličkov izjavila je danas da je na osnovu urađenih analiza vode iz Aleksandrovačkog jezera kod Vranja utvrđeno da je do pomora ribe krajem prošle godine došlo zbog otrovnih izlučevina koje tokom odumiranja stvaraju modro-zelene alge.

Veličkov je za agenciju Beta izjavila da se pretpostavlja da u Aleksandrovačkom jezeru, iz koga kafilerija u Paraćinu sutra treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da odnese poslednji kontingent uginulih riba, više nema živog sveta.

- Ispitivanja uzorkovane vode sa jezera koja su radili Institut 'Jaroslav Černi' u Beogradu i Prirodno matematički fakultet u Kragujevcu su pokazala ogromnu količinu otrova u vodi, odnosno veliko prisustvo cijano bakterija koje stvaraju otrovne toksine. Voda iz Aleksandrovačkog jezera je zabranjena za korišćenje u bilo koje svrhe - kazala je ona.

Prema njenim rečima, modro-zelene alge, odnosno cijano bakterije koje su u Aleksandrovačkom jezeru istrebile sav živi svet, javljaju se samo na toplom terenu, a do sada, osim na Aleksandrovačkom jezeru, njihovo prisustvo u tolikoj meri nije zabeleženo ni u jednoj drugoj vodi u Srbiji.

Ribu u Aleksandrovačkom jezeru ubile - alge

- Nemamo objašnjenja otkud toliko prisustvo modro-zelenih algi u Aleksandrovačkom jezeru. U 2010. godini zabeleženo je manje prisustvo modro-zelenih algi, a u oktobru 2012. godine bilo je njih 206 miliona jedinica u jednom litru vode - kazala je Veličkov.

Ona je navela da modro-zelene alge prilikom odumiranja ispuštaju toksine kojima potruju sav živi svet, pa je tako 3,4 odsto otrova zabeleženo u uzorkovanoj vodi sa jezera, ali je zato 66 do 72 odsto otrova bilo u unutrašnjem delu uzorkovanih algi sa jezera.

Pretpostavlja se da bujanju modro-zelenih algi pogoduju visoke temperature, kakve su bile ove godine, mala dubina vode od svega nekoliko metara koja se lako zagreva, kao i to što su analize pokazale da se Aleksandrovačko jezero, koje je veštačkog porekla, nalazi na slanom zemljištu.

- Modro-zelene alge se dalje prenose preko spora koje ostaju u vodi i nakon njihovog izumiranja pa se više ne razmatra ponovno poribljavanje niti ispuštanje vode i isušivanje jezera jer bi se tako modro-zelene alge prenele dalje. To je veliki problem, a rešenje će rukovodstvo grada naći u saradnji sa stručnim ljudima - rekla je Veličkov.

Povezane vesti: Ribu u Aleksandrovačkom jezeru ubile - alge

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.