Jeftine stanove za snage bezbednosti u Nišu i Vranju grade Turci

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftine stanove za snage bezbednosti u Nišu i Vranju grade Turci

Kompanija Tašjapi sa čijim je predstavnikom pre nekoliko dana potpisan ugovor u Vladi Srbije, biće izvođač radova u Nišu i Vranju, te će Turci graditi ukupno 376 stanova koja će u ovim gradovima biti dostupni onima koji rade u snagama bezbednosti - vojsci, policiji, Bezbednosno-informativnoj agenciji. Nedavno osnovana državna preduzeća će, kako kažu u MInistarstvu građevinarstva, u ovom projektu biti investitori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Kako je pojašnjeno iz Ministasrtva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, ugovori koji su potpisani sa turskom firmom, koja će projektovati i graditi i deonicu auto-puta Beograd-Sarajevo, odnose se na izvođenje radova na stanovima čija je gradnja planirana na jugu Srbije.

Potpisani ugovori odnose se na izvođenje radova na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, u Nišu i Vranju, ukupno 376 stanova i to 190 u Nišu i 186 u Vranju - naveli su iz Ministarstva građevine.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora u Vladi Srbije, kako se navodi na sajtu Ministarstva, kazao je da je Tašjapi jedna od njihovih najboljih kompanija.

Inače, ministarka Zorana Mihajlović je uvođenje turske kompanije u srpske građevinske projekte ocenila kao direktnu posledicu prijateljskih odnosa predsednika Srbije i Turske.

Iako je Vlada Srbije sredinom novembra osnovala posebna privredna društva koja će se baviti državnom stanogradnjom, a jedno od njih i u Vranju, ova preduzeća neće biti graditelji. Iz Ministarstva pojašnjavaju da će ona zapravo biti investitori.

Za ove radove investitor je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a Odlukom Vlade osnivana su posebna privredna društava (SPV) koja su predviđena da budu investitori za buduću izgradnju stanova u daljoj realizaciji Projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a o čemu će konačnu odluku doneti Vladina Komisija za priremu Predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti - objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsetimo, u prvoj fazi radova pored Osnovne škole "Svetozar Marković" u Vranju, kako je najavljeno, trebalo bi da se izgrade četiri zgrade, dok će se u Nišu graditi dve u naselju Stevan Sinđelić.

Inače, ovu državnu stanogradnju je krajem prošle godine predsednik Aleksandar Vučić najavio za proleće ove godine, a sličan model izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti Vučić je najavljivao i 2013. godine.

Ipak, izgradnja još nije počela iako je ministarka Zorana Mihajlović najavljivala kraj oktobra za novi termin početka radova, nakon što nisu počeli ni u avgustu.

Ukupno bi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu i Kraljevu, prema najavama, trebalo da bude izgrađeno dva miliona kvadrata do 2020. godine, koji bi trebalo da se prodaju za po 500 evra.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.