Izložba arhivskih dokumenata i fotografija

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba arhivskih dokumenata i fotografija

U Vranju je otvorena izložba arhivskih dokumenata i fotografija od kraja 19. do kraja 20. veka, koje je sakupljao Rista M. Simonović. Dokumenti su deo knjige "Društvena istorija Vranja", koju su na više od 800 strana, priredili potomci Simonovića.

Za ono što je decenijama prikupljao Rista M. Simonović, njegovim  potomcima bilo je potrebno više od deset godina da izlože. Šesnaest godina posle smrti Simonovića, predstavljene su autentične fotografije, tekstovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mape grada.

"Imao je jednu pisaću mašinu, koja je bila teška za kucanje, jedini pribor su mu bila palidrvca i gumerabika. Kad bi se dešavalo da pogreši, vraćao bi se i prekucavao", kaže Tomislav Simonović, sin Riste M. Simonovića.

Skoro ceo vek, od oslobođenja od Turaka do novog Vranja, beležio je značajne podatke. I sam je bio učesnik nekih događaja.

"Mlada generacija mora da uzme ovu knjigu u ruke da bi na neki način mogla da neguje osećaj jednog patrijarhalnog, časnog Vranja, sa lepom istorijom kojom se treba ponositi i kroz nju širiti istinu", kaže akademik Ljubodrag Dimić, istoričar.

U knjizi se nalaze imena pregalaca, nekada značajnih ljudi: učitelja, trgovaca, poštara, sveštenika. Imena kafana, fudbalskih klubova. Stare vranjske reči, nadimci.

"Rista Simonović je na najlepši način obnovio sećanja na velike dobrotvore srpskoga naroda koji su u najtežim trenucima patnje i stradanja u Prvom svetskom ratu pritekli u pomoć", kaže Vukašin Antić.

Struktura knjige je mozaična, ima deset poglavlja, može biti literatura i istorijski izvor. Izložene su fotografije Mlade Bosne u Vranju iz 1910. godine, Amerikanski dom, kuće znamenitih Vranjanaca.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.