Izvor: JUGpress.com, 05.Okt.2018, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“

VRANJE

Gradonačelnik dr Slobodan Milenković u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorio je izložbu Narodnog muzeja iz Leskovca „Ratni put Moravske divizije 1914-1918“, autora Mire Ninošević i Veroljuba Trajkovića.

Izložbu čini preko hiljadu prikupljenih fotografija, stotinu dopisnih razglednica i karata, desetine ratnih dnevnika, beležaka, memoara i predmeta.

Kroz izložene eksponate prikazan je ratni put Moravske divizije od izbijanja Prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << svetskog rata, preko bitaka u Srbiji, povlačenja preko Albanije, boravka na Krfu i ostrvu Vido, Solunskog fronta, povrataka u Srbiju i borbe van granica tadašnje Jugoslavije.

Otvarajući izložbu koja je pre toga bila u Leskovcu i Beogradu, gradonačelnik Vranja je rekao da slavne stranice naše istorije ne bi bile ispisane bez velikih junaka, srpskih heroja koji su dali najveću žrtvu za budućnost srpskog naroda.

,,Pre tačno sto godina, naš grad je oslobođen u Prvom svetskom ratu. Ova izložba posvećena je borcima sa teritorije jugoistočne Srbije. O Moravskoj diviziji i njena četiri puka srpska istoriografija nije dala puno. Razne pokušaje prekrajanja istorije vođene stranim interesima, ne smemo da dozvolimo. Zato je naš zadatak da se ne odreknemo zasluga naših predaka, da sačuvamo brojne uspomene od zuba vremena. Kulturne manifestacije, istorijski događaji, svečane ceremonije… neka budu samo jedan od načina da svim srpskim junacima koji su ginuli za slobodu našeg naroda odamo dužno poštovanje i zahvalnost. Vredni predmeti, memoari i fotografije koji su izloženi, približavaju nam istoriju daleko više nego što možemo i da zamislimo. Nemi zapisi govore o Moravskoj diviziji iz aspekta svakodnevnog života njenih hrabrih boraca. Oni su učesnici velikih sukoba poput bitke na Ceru, Kolubari, Drini… putnika koji su preko Albanije do Krfa i Solunskog fronta, daleko od svog rodnog mesta umirali za slobodu naroda, a o kojima se do sada nije mnogo znalo“, rekao je gradonačelnik.

Direktorka Narodnog muzeja u Leskovcu, koja je i jedan od autora postavke Mira Ninošević je rekla da je ova izložba posvećena slavnim precima, hrabrim srpskim ratnicima sa teritorije jugoistočne Srbije koji su u sastavu Moravske divizije proneli slavu srpskog oružja u svim bitkama od 1914. do 1918. godine. Mnogi od njih položili su živote u odbrani otadžbine. Ovim herojima srpski narod duguje neizmernu zahvalnost i poštovanje, rekla je ona.

Dr Dejan Antić docent Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu je ocenio da je kompletan materijal predstavljen na ovoj izložbi znalački odabran.

„Njegovim predstavljanjem pružena je mogućnost rekonstrukcije ratne svakodnevnice srpskog vojnika, Moravca, ali i stvaranja šire slike o izazovima, strahotama i mnogobrojnim iskušenjima iz perioda Velikog rata“, istakao je Antić.

Izložbu su uz podršku Grada organizovali Narodni muzeji iz Vranja i Leskovca.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.