Inspekcija utvrđuje okolnosti smrti devojčice na Vlasinskom jezeru

Izvor: RTS, 17.Avg.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija utvrđuje okolnosti smrti devojčice na Vlasinskom jezeru

Šta je uzrok smrti dvogodišnje devojčice juče na Vlasinskom jezeru, još se ne zna. Više Javno tužilaštvo u Vranju je naložilo obdukciju. A u domu zdravlja u Crnoj Travi koji nije mogao da pošalje hitnu pomoć, kažu da nemaju dovoljno zaposlenih. U Ministarstvu zdravlja za RTS su rekli da je inspekcija na terenu i da će sve okolnosti biti ispitane i da će tek nakon obdukcije i utvrđivanja tačnog uzroka tragedije, moći da se priča o odgovornosti. Porodici upućuju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saučešće.
Četvoročlana porodica iz Rume stigla je na Vlasinsko jezero u četvrtak pre podne. Bili su smešteni u odmaralištu vlasinske hidroelektrane. Uveče oko 20.30 iz bungalova gosti i radnici restorana čuli su zapomaganje.

Svetislav Đikić je video da se dete gušilo i odmah je pozvao policijsku stanicu u Crnoj Travi da bi saznao broj Doma zdravlja.
"Oni su meni diktirali broj telefona i ja sam isti diktirao radnci iz vlasinske hidroeletrane koja je pisala broj i zvala i zvala Crnu Travu i dobila informaciju da oni nemaju kiseonik, nemaju vozilo i da ne mogu da izađu u susret", rekao je Svetislav Đikić iz Crne Trave.
Kombi vlasinske hidroeletrane u kome je bila devojčica i vozilo hitne službe iz Surdulice sreli su se na pola puta. Informacija da surdulička ekipa nije izašla na teren nije tačna, kaže ministar zdravlja.
"Ekipa hitne pomoći stigla je za 12 minuta sa svom potrebnom opremom i obučenim timom koji je odmah započeo reanimaciju deteta. Kada to znamo, jasno je da suprotni, proizvoljni i krajnje netačni komentari objavljivani na društvenim mrežama, ali i u pojedinim sredstvima informisanja, ne samo da ne doprinose utvrđivanju činjenica, već unose dodatni nemir i bol porodici u najtežim trenucima, unapred optužujući i okrivljujući zdravstvene radnike", navodi Ministarstvo zdravlja.
U Domu zdravlja u Crnoj Travi čiju su hitnu pomoć roditelji najpre tražili, kažu da imaju ukupno sedam lekara. Po podne i noću radi samo jedna ekipa, a pokrivaju veliko područje.
Dr Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja Vlasotince kaže da kada je jedan lekar u smeni nemoguće je da napusti Dom zdravlja jer ti tereni iziskuju vreme od četiri do sedam-osam sati izostanka.
"Sanitet za Dom zdravlja za ogranak Crna Trava nemamo. Unazad dve godine smo konkurisali kod Ministarstva, ali nismo prošli na konkursu. Nadamo se da će neko videti ovaj problem i opskrbiti nas još jednim vozilom", kaže doktorka Stanković Mitrović.
"To je cena decentralizacije, gde se ne zna da li je Surdulica, da li je Vlasotince, da li je kadrovski plan dobar, jeste li rukovodilac ustanove. Imate na Vlasinskom jezeru povećan broj, što se niste organizovali, ja da vas organizujem. Ne pripadate meni, nego lokalu", rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Ministar je istakao da će od 1. januara domovi zdravlja, koji su sada u nadležnosti gradova i opština, ponovo biti u nadležnosti republike i da će se sa jednog mesta odlučivati ko će gde da ide.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.