Izvor: JUGpress.com, 24.Nov.2020, 21:43

In memoriam: Verica Stošić

VRANJE

Kolektiv Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju uputio je poslednji pozdrav svojoj nekadašnjoj koleginici, pedagogu Verici Stošić

Rođena je oktobra 1951. u Vranju. Završila je Gimnaziju „Bora Stanković“ u Vranju, potom Filozofski fakultet u Skoplju, odsek pedagogija.

Od februara 1980. do 2016. radila je u Gimnaziji kao stručni saradnik-pedagog.

Biće upamćena po svojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mudrosti, blagosti da pomogne profesoru.

Bavila se naučno – istraživačkim radom. Neki koautorski radovi, iz oblasti prevencije mentalnog zdravlja i škole kao izvora stresora su joj objavljivani i saopšavani na domaćim stručnim skupovima, sa međunarodnim učešćem, Dani preventivne medicine u Nišu, Sabor psihologa Srbije u Vrnjačkoj Banji.

Veliki dugogodišnji rad je posvetila isticanju uloge Gimnazije u Vranju, kulturnog svetionika Srbije, u pisanju Zbornika nagrađenih učeničkih radova i učenika i Monografije „Vranjska gimnazija 2016“.

Bila je spona u saradnji Gimnazije sa brojnim ustanovama u Vranju u Srbiji, kao što su Crveni krst, Zavod za tržište rada, fakulteti, više škole i akademije, Vojska Srbije, Zavod za unapređenje zdravlja, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Dom učenika.

U školi je provela skoro 40 godina rada radeći svoj posao odgovorno, dostojanstveno, srdačno sa mnogo razumevanja i ljubavi prema pozivu i pedagoškom radu.

Generacije učenika, kolege i roditelji su svedoci njenog pedagoškog pristupa, pristojnosti i posebnog odnosa koji se svodio na umerenost u komunikaciji, i na ukazivanju  važnosti vaspitanja, obrazovanja i odgovornog ponašanja. Saradnja i otvorenost su putevi koji su nas vodili prema timskom radu. Vreme koje svaki čovek nosi sa sobom jesu trenuci koji smo delili, a delili smo i dobro i loše, i sve je to činilo jedan kolektiv sa mnogo duša. U tim susretima sa mnogo različitih karaktera i u situacijama koje su nas stalno pozivale na lično preispitivanje, umeli smo da se sačuvamo, i da sačuvamo kolektivno gimnazijsko osećanje da smo tu, i da pripadamo toj zajednici.

Iz ugla nastavnika imali smo sjajnog pedagoga i učitelja, iz ugla škole i saradnika pravog timskog vođu, iz ugla učenika ostaju sećanja na susret sa čovekom koji vas poziva i ume da vas sasluša i vidi kao individualnu ličnost.

U radu Verice Stošić izdvajaju se dva kapitalna dela od velike istorijske važnosti za Vranjsku   gimnaziju, za naraštaje, za učenike, za našu prošlost i za novu budućnost.

Hvala joj na tome… Ime Verice Stošić ostaje na koricama naše matične knjige,  monografiji Vranjske gimnazije. Poslednjih meseci, dana odlaze nam veliki ljudi i u ovom trenutku Carstvo Nebesko prima još jednu veliku i dobru dušu.

Neka joj je večna slava i hvala!

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.