IT sektor jedan od najvećih potencijala Srbije

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IT sektor jedan od najvećih potencijala Srbije

Sektor informacionih tehnologija jedan je od najvećih potencijala zemlje, značajan je za razvoj ekonomije, a tržište traži stručnjake. Udruženje Reload iz Vranja, uz pomoć Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije, organizuje niz obuka i radionica o IT sektoru, preduzetništvu, veb stranicama i programskih jezika.
Ko hoće nađe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << način, a ko neće nađe izgovor, tako bloger i on line strateg Dragan Varagić objašnjava suštinu nezaposlenosti. Oni koji hoće da rade, a ne samo da se zaposle, naći će način, ne samo u IT sektoru.

"Ljudi bi najviše voleli, evo završio sam fakultet i ja hoću da radim, a ne šta je to što je potrebno da znam da bih ja krenuo da radim, ne razmišlja se na dobar način", kaže Dragan Varagić, on line strateg.
Država je pripremila program podsticajnih mera, povećaće broj studenata, upisne kvote na fakultetima. Kratkoročne mere su i prekvalifikacije. Za dvadeset nezaposlenih žena Reload će organizovati obuku za  programske jezike i izradu prednjeg dela veb-sajta.
"Najvažnije je znanje, da rade na sebi i posla će biti sigurno, a od opreme nekome samo računar, nekome ploter i kater, server", kaže Slobodan Ljubić, Reload.
Prema podacima Privredne komore jedan od pokazatelja razvijenosti tržišta je IT potrošnja po stanovniku, 2015. godine bila je oko 62 evra, a evropski prosek je na deset puta većem nivou.
"Znanja ima dovoljno i ono može da se pronađe, nije samo znanje glavni faktor, treba imati taj majncet da se pokrene biznis", kaže Ivan Bildi, preduzetnik.
Tribina "Znanje za budućnost" deo je projekta, slede besplatne obuke, radionice, prekvalifikacije. Otvoriće i biznis inkubator, specijalizovan za IT sektor, za peduzetnike, ali i dizajnerska i programerska  rešenja koja će pomoći lokalnoj privredi.
rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.