HILJADE ALBANACA TRAŽI PASOŠ SRBIJE

Izvor: Kurir, 24.Jan.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HILJADE ALBANACA TRAŽI PASOŠ SRBIJE

VRANJE - Gradskoj upravi u Vranju, gde su od 1999. godine prebačene matične knjige četiri opštine Kosovskog pomoravlja, dnevno se obrati oko 150 građana sa Kosova, većinom Albanaca, zainteresovanih za dobijanje ličnih dokumenata Srbije, izjavio je danas načelnik gradske uprave Nebojša Ljubić.

Ljubić je rekao da žitelji opština Gnjilane, Novo Brdo, Vitina i Kosovska Kamenica najčešće podnose zahteve za izvode iz matične knjige rođenih, venčanih i potvrde o prebivalištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i državljanstvu da bi mogli da dođu do ličnih dokumenata i pasoša.

"Dnevno iz ovih opština dobijamo i do 150 zahteva i to ne samo od Srba i Roma nego velikom većinom od Albanaca koji su zainteresovani da imaju srpska dokumenta, lične karte i pasoše za koje potrebnu dokumentaciju dobijaju kod nas a zahtev podnose u Beogradu", rekao je Ljubić.

Dodao je da za lične dokumente imaju pravo da konkurišu oni građani iz ove četiri opštine koji su rođeni do 1999. godine, mada je moguć i upis onih koji su rođeni kasnije uz naknadni upis i dokumentaciju Unmika.

"Interesovanje za srpske dokumente je veliko i zato je grad Vranje uz pomoć Unhcra nedavno izvršio kompjuterizaciju matičnih knjiga iz ove četiri opštine i vise od 1,2 miliona dokumenata je uneto u elektronsku bazu podataka, pa sada se izvod iz matične knjige, potvrde o državljanstvu, prebivalištu, dobijaju u istom danu", kazao je Ljubić.

Prema njegovim rečima, Vranje je zbog velikog interesovanja za dokumente iz matičnih knjiga i Srba i Albanaca iz četiri kosovske opštine formirao uslužni centar u zgradi u Nemanjinoj ulici u Vranju, u kojoj se nalazi i Policijska uprava Gnjilane, što ubrzava proces dobijanja dokumenata.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.