Grade puteve, podižu nasipe, bebama donose pelene

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 23:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grade puteve, podižu nasipe, bebama donose pelene

Ekipe lekara i inženjerci 4. brigade Kopnene vojske Srbije nailaze na srdačan prijem, bez obzira na to da li se radi o Albancima ili o Srbima. Svuda nas željno iščekuju, jer im olakšavamo život u oskudnim uslovima, kaže potpukovnik Goran Stanković

Vranje – Pre tri godine, u vranjskom selu Trstena, u planinskoj zabiti na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom, rodila se Milena Jovanović. Znajući da Jovanovići >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žive u veoma oskudnim uslovima, pripadnici 4. brigade Kopnene vojske Srbije, kojom komanduje brigadni general Milosav Simović, obezbedili su hranu, odeću i pelene. General Simović je angažovao i specijaliste Doma zdravlja u Vranju koji su vojnim vozilima prevezeni u ovo selo sa samo četrdesetak žitelja gde su obavili neophodne preglede i vakcinaciju. Prošle godine, Milena je dobila sestru, pa je tako broj stanovnika povećan, a selo podmlađeno. Porodica se odlučila na još jednog člana, ohrabrena činjenicom da nije sama.

Pre godinu i po dana, petnaestogodišnji Jeton Malići iz Preševa povredio je nogu, pomažući ocu pri seči drva u šumi. Otac Skender u panici ga je doveo u vojnu bazu „Cvore“, gde mu je prvu pomoć pružio kapetan prve klase Jovica Bosanac, a zatim je Jeton vojnim vozilom prevezen u Preševo. Kada se dečak oporavio, on i njegov otac došli su u vojnu bazu sa kolačima, pitom i sokovima.

Ovo su samo neki od primera saradnje vojske sa stanovništvom u kopnenoj zoni bezbednosti, na jugu Srbije, koja je uspostavljena odmah nakon formiranja 4. brigade Kopnene vojske. Kako za „Politiku“ ističe potpukovnik Goran Stanković, načelnik kancelarije za civilno-vojnu saradnju, pripadnici vranjskog garnizona pružali su pomoć meštanima u kopnenoj zoni bezbednosti i pre formiranja 4. brigade, još u vreme kada je postojala 78. brigada.

– Izgradili smo na stotine kilometara puteva u planinskim zabitima, pomagali narodu u zimskim mesecima u raščišćavanju puteva, prevoženju i pružanju medicinske pomoći. I to ne samo u kopnenoj zoni bezbednosti, već i van nje, u skladu sa mogućnostima. Tokom proletošnjih katastrofalnih poplava u Trgovištu, kada je pričinjena znatna materijalna šteta, Vojska Srbije se prva odazvala pozivu opštinskog rukovodstva u pružanju pomoći. Popravili smo pet kilometara rečnog korita sa izradom zaštitnih nasipa. Zatim, popravili smo četiri prilazne rampe na oštećenim mostovima. Ministarstvo odbrane je doniralo dve hiljade ćebadi – nabraja potpukovnik Stanković.

Kada je došlo do havarije na vranjskom vodosistemu „Prvonek“, vojska je obezbedila vodu za osnovne i srednje škole, dečji vrtić i bolnicu, omogućivši njihov nesmetan rad.

Vojne medicinske ekipe stižu i u najzabačenija sela gde civilni sanitet nikada nije došao. To se, prema rečima našeg sagovornika, ne radi planski, jer je ta pomoć meštanima najpotrebnija. Domovi zdravlja nemaju dovoljno terenskih vozila, pa ne mogu da dođu do planinskih zabiti. Vojska raspolaže vozilima koja mogu da savladaju bespuća.

Na naše pitanje kako su vojne medicinske ekipe prihvaćene na tom području potpukovnik Stanković odgovara da ih svuda rado dočekuju:

– Naše ekipe lekara, kao i inženjerci, nailaze na srdačan prijem, bez obzira na to da li se radi o Albancima ili o Srbima. Svuda nas željno iščekuju, jer im olakšavamo život u oskudnim uslovima.

Ovo područje je osetljivo i sećamo se brojnih nemilih događaja iz ne tako davne prošlosti.

– Trenutna situacija je stabilna, mada uvek postoji opasnost od destabilizacije. Ovakvim našim profesionalnim i ljudskim angažovanjem uveliko smanjujemo napetost i stvaramo neophodno poverenje u državu Srbiju i njene institucije. Poslednji incident u kopnenoj zoni bezbednosti desio se 2003. godine. Na naše zadovoljstvo, takvih incidenata više nema, upravo zahvaljujući ovakvom angažovanju vojske – ističe potpukovnik Stanković.

 

------------------------------------------------

General na čelu humanog stroja

General Milosav Simović dobitnik je Januarske nagrade grada Vranja od koje je kupio televizore i DVD plejere kojima je obradovao osam siromašnih srpskih, albanskih i bugarskih porodica.

Vojni službenik Sonja Petrović i desetari Goran Tasić i Goran Mladenović poklonili su nameštaj i garderobu siromašnim porodicama u selima Trstena i Barelić. Major Ljubiša Trajković, kapetan Sreten Mišić, stariji vodnik Miroslav Veljković, desetar Miloš Ilić i razvodnik Dalibor Ristić obezbedili su dečju garderobu, pelene i igračke za decu u zabitima Motine.

 

Milan Momčilović

objavljeno: 08.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.