Grad gasi dva javna preduzeća, još jedno u postupku transformacije

Izvor: juGmedia, 21.Nov.2016, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad gasi dva javna preduzeća, još jedno u postupku transformacije

VRANJE- Gradsko veće je donelo Odluku o likvidaciji Javng preduzeća Direkcija za izgradnju grada Vranja kao i JP „Skijalište Besna Kobila“, dok će JP „Uprava Banje“ pretrpeti statusnu izmenu, saopšteno je danas.

Optimalno rešenje traži se i za Privredno društo „Slobodna zona“, a prioritet grada biće stabilizacija finansija, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << />
Odluka o likvidaciji doneta je u skladu sa Zakonom o budžetskim sistemima koji stupa na snagu sa početkom naredne godine. Njime nije predviđeno da se Javna preduzeća finansiraju iz budžeta lokalne samouprave, kao što je do sada bio slučaj, zbog čega su morala da prođu kroz proces transformacije.

Direkcija je u taj proces već ušla odvajanjem službe parking servisa u novo Javno preduzeće, pa se jedan deo radnika  preraspoređuje u novoformirano preduzeće „Parking servis“, jedan deo u „Vodovod“, a jedan deo u okviru Gradske uprave.

Zbog pokrenutog postupka likvidacije predloženo je da poslove upravljača nekategorisanih puteva i ulica preuzme „Vodovod“, dok će druge vidove poslova preuzeti ostala komunalna preduzeća.“ rekao je Milenković.

Kada je reč o „Skijalištu Besna Kobila“ , po rečima gradonačelnika razmatra se mogućnost da radnici Skijališta budu prisjedinjeni određenim javnim ustanovama, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

Sva ta preduzeća i sve te ustanove će pretrpeti promene u osnivačkim aktima. Da li će biti novi Javnih institucija ili će samo da se promeni šifra delatnosti još uvek nije precizirano. Ono što je najbitnije odsvega jeste da niko neće ostati bez posla” navodi gradonačelnik.

Budući da je grad osnivač tih preduzeća sve obaveze pašće na teret grada, pa će grad uvećati svoja dugovanja za najmanje 100 miliona dinara, samo od “Direkcije”.

Gradonačelnik je najavio i nužnost transformacije “Slobodne zone”  u najskorijem periodu , koja je okategorisana kao kompleksan problem. Budući da  ne postoji ni jedan korisnik takvog režima, dovedeno je u pitanje sam opstanak ovog privrednog društva sa pet zapošljenih.

Inače “Direkcija” trenutno upošljava 69 radnika, “Uprava Banje” 19, a “Skijalište” 19.

Mi ćemo zakonski morati da im obezbedimo novembarsku platu iz budžeta grada,ne i decembarsku jer dolazi do preraspodela radnih obaveza u drugim preduzećima. Što se tiče “Uprave Banje” oni će od 1. decembra morati sami da se finansiraju” navodi Milenković.

Ranija najavljena transformacije preduzeća “Komrad” kroz javno-privatno partnerstvo, još uvek se neće naći na dnevnom redu gradske vlasti, jer je prioritet stabilizacija finansija, napominje Milenković.

Milan Zdravković

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Vranje ostaje i bez SLOBODNE ZONE?

Izvor: OkRadio.rs, 22.Nov.2016, 11:59

Zbog nesaglasnosti sa novim zakonskim rešenjima, grad Vranje je u opasnosti da ostane bez Slobodne zone, potvrdio je gradonačelnik Slobodan Milenković. Novi Zakon o budžetskim sistemima koji predviđa ukidanje budžetskog finansiranja lokalnih javnih preduzeća zadao je mnogo glavobolje gradskoj...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.