Izvor: RTS, 31.Jan.2022, 21:16

Godišnjica oslobođenja Vranja od Turaka, uručene nagrade znmenitim Vranjancima

Na današnji dan 1878. godine Vranje je oslobođeno od Turaka. Delegacije grada, policije, vojske, udruženja građana položili su cveće i vence kraj Spomenika oslobodiocima Vranja, a zaslužnim kolektivima i pojedincima uručena su gradska priznanja.
Specijalno javno priznanje "31. januar" dobio je profesor doktor Branislav Tiodorović, epidemiolog koji je rođen u Vranju. Kako se navodi u obrazloženju Komisije za mandatno-imunitetska pitanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doprineo je tome da zdravstveni sistem u gradu dobije novu opremu za lečenje i dijagnostiku.
 
Nagrađene su i tri službe Zdravstvenog centra koje su iznele najveći teret u pandemijskoj godini. Priznanja su dobili i pojedinci za očuvanje jezika, kulture, muzike i umetnosti: književnica i profesorka srpskog jezika Branka Marković, izdavač i bibliofil Dragan Mininčić Ciga i muzičar Slobodan Jovanović Cobi.
"To je za mene izuzetan događaj, doživljaj, ali moram da kažem da sam se ja uvek vraćao u Vranje, makar mislima i svome detinjstvu koje mi je davalo snagu, i Bori Stankoviću koji je ovaj grad proslavio u celom svetu. I ono što mogu skromno da doprinesem je da finansijski deo nagrade usmerim ka mojoj osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj", rekao je prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.
Načelnica Infektivnog odeljenja u ZC Vranje dr Snežana Tasić navela je da je njihov rad baš bio naporan, da su maltene po 12 sati bili u skafanderima, nisu imali vremena za porodicu, za kuću, uvek su ili na telefonu, ili sa pacijentima, na dežurstvu.
"Kad god dođem u Vranje ja se lepo osećam, jer je Bora na jednom mestu zapisao: ako te ikad srce zaboli i duša rastuži za rodnim krajem, ti pomisli na ljude i događaje sa kojima si odrastao. Ja sam za te ljude darivao knjige koje će služiti generacijama", istakao je bibliofil i izdavač Dragan Mininčić Ciga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.