Gimnazijalac iz Vranja se bori protiv diskriminacije mladih sa mentalnim problemima

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2024, 09:40

Gimnazijalac iz Vranja se bori protiv diskriminacije mladih sa mentalnim problemima

Maturant Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju Bogdan Dimić osvojio je treće mesto na državnom takmičenju iz psihologije, nagrade osvaja i na literarnim konkursima, član je UNICEF-a, volonter Crvenog krsta i bori se protiv diskriminacije onih koji imaju mentalne probleme. Sebe u budućnosti vidi kao psihologa ili sociologa.

Mladi Vranjanac iza sebe već ima istraživački rad iz oblasti psihologije, čija je tema >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << “Tipovi ličnosti i muzičke preferencije”. Upravo sa tim radom osvojio je treće mesto na državnom takmičenju iz psihologije.

Trudi se da svoje znanje iz te društvene nauke primenjuje u praksi i pomaže svojim vršnjacima.

Mladi imaju tendenciju da se upoređuju, postoje različiti problemi u odrastanju i svako se na neki način susreće sa diskriminacijom. Voleo bih da ljude malo više osvestim o tome kako se oseća osoba koja je diskriminisana i koji su načini da se izborimo protiv diskriminacije. Svoj rad fokusiram na celo biće čoveka i na to kome mladi da se obrate za pomoć ako im je potrebna - kaže Bogdan.

“Gladan” novih znanja, pored onih koji stiče u školi, učestvovao je na brojnim radionicama o mentalnom zdravlju. Veruje u razgovor kao put do rešenja problema i navodi da mladi u pubertetu, koji često imaju nepoverenje prema svima, uvek mogu da se požale njemu i njegovim vršnjacima.

Na takmičenju mu je pomogla mentorka i njegova profesorka psihologije u Gimnaziji Svetlana Veličković Momčilović, a u školi imaju i “kutiju poverenja”, u koju đaci mogu da anonimno ubacuju papire sa prijavom nasilja ili nekog drugog problema.

Bogdan kaže da je upravo u Gimnaziji zavoleo psihologiju, ali da ga je oduvek zanimalo kako funkcioniše ljudski mozak, na koji način čovek razmišlja i kako pomoći ljudima u teškim situacijama.

Već godinama se bavi aktivizmom i volontiranjem, tragajući za rešenjima društvenih i ekoloških problema, ali i za odgovorima na pitanja o zbivanjima u duši mladih ljudi, suočenih sa usamljenošću, otuđenjem i različitim vrstama strahova.

Njegova interesovanja usmerena su i ka zaštiti životne sredine.

Treba da živimo u simbiozi i pomažemo planeti Zemlji, kako bi ona pomagala nama. Smatram da je to primarna stvar koju svi treba da imaju u svojim interesovanjima. Bez prirode i životne sredine ne možemo da funkcionišemo - ističe Bogdan.

Smatra da je svest o značaju ekologije i mentalnog zdravlja znatno prisutnija nego ranije, ali da i dalje postoje uverenja da čovek koji pati od neke mentalne teškoće “nije normalan”.

Sprema se da upiše psihologiju ili sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Iz vranjske Gimnazije kažu da se Bogdan već godinama bori protiv stigmatizacije mentalnog zdravlja i za promene u oblasti ljudskih prava. Vodio je različite projekte, razvio veštine javnog nastupa u Evropskoj školi debate i povezao se sa mladim aktivistima iz celog sveta.

Bogdan Dimić je primer kako se sa verom u snagu svojih ideja, reči i dela postepeno sazreva, pronalazi i gradi put koji se ukršta sa mnoštvom puteva mladih kolega širom sveta u težnji kvalitetnijem odnosu sveta i pojedinca, zdravijoj budućnosti, ali i sigurnijoj sadašnjosti - ističu iz škole.

Ove godine on je učestvovao i u radu Kopaonik biznis foruma, u panelu “Youth calls to action”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.