„Fajnenšel tajms” u Vranju

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Fajnenšel tajms” u Vranju

Nije sve tako crno u Srbiji, ali mediji izgleda nisu zainteresovani za pozitivne i ohrabrujuće vesti. Domaće novinske agencije su javile, a mediji uglavnom prećutali, da je magazin „FDI Intelidžens”, deo „Fajnenšel tajmsa”, uvrstio Vranje među deset gradova koji su najbolji za poslovanje u kategoriji evropskih gradova iste veličine.

Kako su saopštile lokalne vlasti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vranje je zauzelo sedmo mesto u konkurenciji 468 evropskih gradova i regiona, dok se ispostavilo da je Zaječar još veća šansa za poslovne imperije širom sveta, jer je taj grad zauzeo šesto mesto na listi, na kojoj su se našli i Zrenjanin, Sremska Mitrovica i Ruma. Ekonomski procvat mogao bi da počne čim se u Kanu obavi ceremonija dodela nagrada, a u februarsko-martovskom izdanju „FDI Intelidžens” objavi veliki članak o Vranju.

Niko se neće naljutiti ako pre te dodele nagrade na račun marketinga uglednog lista doleti neki dinar iz srbijanskih gradova u velikom usponu kojeg nisu svesni jedino građani koji u njima žive. Ali kada nagrnu investitori, nema nikakve sumnje da će svi duboko ceniti vizionarske ideje lokalnih lidera.

Ta lista gradova, opština iz Srbije koje su dobijale nagrade za gradove budućnosti, najbolje poslovne ili turističke destinacije, već deluje kao neki zahuktali voz pi-ar industrije, iz kojeg je odavno iskočio mašinovođa, ali se putnici i dalje raduju što će brzo stići na odredište.

Negde u senci novih trijumfa pi-ar službi, jedine ekonomske grane koja godinama u Srbiji beleži stabilan rast, ostaje ostatak srpskog društva koji bi bio zadovoljan kada bi makar deo tih bleštavih prognoza bio realizovan, jer se lestvica očekivanja od države ili vlade stalno spušta... Ali ta stalna produkcija odličnih ekonomskih vesti za Srbiju bi zaista mogla da se obije o glavu vladi i njenim medijskim stratezima ako sve počne i završi se u Kanu, na dodeli nagrada za gradove blistave ekonomske budućnosti. I ako se nikada ne susretnu pravi „Fajnenšel tajms” i prava Srbija.

Istraživači javnog mnjenja se slažu da je Aleksandar Vučić poverenje građana stekao kada je odlučio da se sukobi sa najmoćnijim kapitalistom u Srbiji, ali nisu sasvim sigurni kada mu građani više veruju – kada im kaže da će uskoro krenuti ekonomski oporavak ili kada, za razliku od bivše hiperoptimističke vlasti, konstatuje da čitava zemlja ili društvo hodaju po ivici bankrota.

To unutrašnje dvojstvo, nova vlast koja želi da radikalno promeni Srbiju, i stara garda pi-ar mašinerije koja je već promenila političke gospodare, ali bi da sačuva sve u svojoj oblasti, kao da se približavaju svom trenutku istine... posle kojeg ćemo znati šta se zaista promenilo u Srbiji... a šta u „Fajnenšel tajmsu”.

Batić Bačević

objavljeno: 17.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.