Izvor: JUGpress.com, 23.Feb.2021, 21:20

Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda uskoro će početi sa radom

VRANJE

U Vranju će za dva i po meseca u probni rad biti puštena Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda.

To obećanje je dao gradonačelnik Slobodan Milenković prilikom današnjeg obilaska radova sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i KFW banke.

Investicija u Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda je vredna 11,7 miliona evra, a zajedno sa kolektorima 16,2 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << miliona evra.

„Krovni princip nemačke razvojne saradnje jeste pomoć Republici Srbiji da sprovodi zelenu agendu, da postane zelenija, ali i da se približi članstvu u Evropskoj uniji. Kroz ovakve projekte taj cilj postaje sve bliži. Ovaj projekat ovde je eksplicitan primer toga kako kada radimo zajedno na zajedničkim ciljevima možemo da postignemo mnogo“, kaže Kristijan Šiling, direktor nemačke razvojne saradnje u ambasadi Nemačke.

 „Ovo je izuzetno značajan kapitalni projekat koji grad Vranje, zajedno sa Ministarstvom građevine, Vladom Republike Srbije i KFW bankom realizuje. Time će grad zaokružiti komunalnu infrastrukturu, u pogledu otpadnih voda. U narednom periodu planiramo takođe da sa KFW bankom realizujemo značajne projekte, a to je, pre svega, proširenje regionalne deponije „Meteris“, rekao je Milenković.

Gradonačelnik je dodao da je završena rekonstrukcija i zamena azbestnih i vodovodnih cevi, kao i izgradnja paralelenog cevovoda od brane Prvonek do Fabrike za prečišćavanje pijaće vode.

Kroz ovakve projekte, poput ovog u Vranju, značajno je poboljšano vodosnabdevanje, ali i tretman otpadnih voda u skoro 30 opština u Srbiji i time obuhvaćeno skoro 1,6 miliona stanovnika Republike Srbije, rekao je Rudiger Hartman direktor kancelarije KFW banke u Beogradu.

„U prethodnoj saradnji podržali smo grad Vranje u rešavanju pitanja vodosnabdevanja kroz sličan program ovome u iznosu od više od 5 miliona evra. Posebno smo zadovoljni što smo posle toga bili u prilici da kroz ovaj projekat koji se sprovodi podržimo Vranje i u rešavanju problema koji se tiču komunalne infrastrukture. Sigurni smo da će ovo postrojenje biti na korist svim građanima, ali i pokazni primer za celu zemlju, s obzirom da se radi o postrojenju koje koristi moderne inovativne tehnologije kao što je korišćenje biogasa koji će omogućiti uštede u električnoj energiji, jer se radi o zelenom inovativnom pristupu“, kaže direktor Hartman.

Izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju odvija se prema planiranoj dinamici.

Gosti iz Nemačke izrazili su veliku zahvalnost jer je, kako su rekli, grad uspeo da ostvari značajan napredak u radu na ovom projektu, bez obzira na situaciju sa pandemijom virusa korona.

U delegaciji koja je obišla postrojenje u izgradnji su bili i predstavnici Ministarstva građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture, pomoćnica ministra Danica Uskoković i državni sekretar Enes Buhić.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.