Izvor: JUGpress.com, 11.Jul.2023, 08:16

Eskalirati podršku žrtvama eskaliranog nasilja

VRANJE

Vranju je potrebna naša pomoć, novinarima u Vranju je potrebna naša solidarnost, ženama u Vranju je potrebna aktivna akcija protiv nasilja, predstavnicima institucija, predstavnicima suda, predstavnicima policije, tužilaštva, građanima Vranja potrebna je podrška u borbi protiv nasilja jednog čoveka, kada je reč o ovom tekstu, ali i čitavom nasilnom sistemu koji vlada ovim gradom.

Dejan Nikolić Kantar
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
Piše: Veran Matić

Pretnje i nasilje koje pratim od juna prošle godine u Vranju, zabrinjavaju me i želeo bih da se i ovaj tekst shvati i kao preventiva i upozorenje da sprečimo eskalaciju nasilja koje u Vranju emituje Dejan Nikolić Kantar.

Ne poznajem žensku osobu koja je bila u partnerskoj vezi sa Dejanom Nikolićem Kantarom.

Saznao sam za njen slučaj tokom praćenja suđenja Nikoliću za nasrtaj na OK radio, vlasnicu i zaposlene, zaziđivanje dela prostora radija i ugrožavanje bezbednosti zaposlenih, nasrtaj na prostor radijskog kafea No comment sa namerom da ga preotme radi proširivanja svoje kladionice za šta je osuđen na 14 meseci zatvora, koje upravo izdržava. Na glavnom pretresu u ovom procesu u avgustu prošle godine, pretio je vlasnici Oliveri Vladković i zaposlenoj Svetlani Ivanov, za šta je na novom suđenju proglašen krivim i prvostepeno osuđen na 18 meseci zatvora. Na tom glavnom pretresu, pored pretnji, izrekao je uznemirujuće reči „ne razgovaram sa ženama, ja sam vitez…“, a obraćajući se sutkinji Jeleni Dimitrijević izgovorio i „ja ću da skršim ceo grad, sve ću da slomim, vi se sudija iživljavate… a ti što se plaše i treba da se plaše…“.

“Skršiću Vranje… onaj ko se plaši i treba da se plaši” – Javni servis

Bilo je očigledno da „vitez“ ima problem sa odnosom prema ženama, targetirajući vlasnicu radija, zaposlenu u istom te na kraju i sutkinju. Ovu konstataciju potvrđuje i optužni predlog tužilaštva u slučaju pretnji i nasilja prema M.V. iz Vranja od 21.11.2021. godine, u kojem se navodi da je „optuženi u periodu od 28.12.2020. godine do 28.3.2021. godine u stanju uračunljivosti, sa umišljajem ugrozio život oštećenje  pretnjom da će napasti na njen život i telo…“. U optužnom predlogu se citiraju poruke koje je oštećena dobijala od optuženog a koje predstavljaju kombinaciju vrlo eksplicitnih pretnji i najvulgarnijih kvalifikacija, koje su se naročito pojačale kada je optuženi saznao da je M.V. poslala e-mail MUP-u.

Inače, M.V. se dopisom obratila i sekreterijatu Predsedništva tj. predsedniku Aleksandru Vučiću sa molbom za pomoć, navodeći i druge radnje koje su vrlo teške optužbe protiv Kantara. Nikolić je takođe pokušavao da zloupotrebi ime i lik predsednika države za vreme glavnog pretresa za pretnje OK radiju tako što su njegovi saradnici doveli na nedozvoljeni skup nekoliko stotina građana obučenih u majice sa likom predsednika i sloganom Pravda za Kantara i transparentima i skandiranjem „Vučiću pomozi“. Zahvaljujući vrlo profesionalnom suđenju, ovaj manipulativni pokušaj nije imao uticaj na tok procesa i samu presudu.

Do sada je nekoliko puta bio zakazivan glavni pretres u ovom slučaju nasilja prema bivšoj partnerki, ali je optuženi uvek nalazio način da izbegne održavanje  suđenja, često uz vrlo kontroverzna zdravstvena opravdanja.

Pre nekoliko nedelja, sudija Bojan Trajković odlučio je da sudi i bez prisustva optuženog jer su zdravstveni izveštaji bili samo preporuke a ne i jasni dokazi da optuženi ne može da prisustvuje… Doneta je presuda na 18 meseci zatvora zbog pretnji Oliveri Vladković i Svetlani Ivanov.

Glavni pretres u slučaju nasilja prema M.V. zakazan je za 10.7.2023. godine. Očekuje se da će optuženi ponovo pokušati da izbegne i odloži suđenje.

Mislim da je veoma važna solidarnost i principijelna borba protiv nasilja, ne samo u okvirima naše profesije. U slučaju OK radija nije bilo solidarnosti kakvu smo imali devedestih. Najveća solidarnost u ovom slučaju vezana je za aktivno prisustvo predstavnika Stalne radne grupe za bezbednost novinara za vreme suđenja.

Postoji ogroman broj slučajeva nasilja kojima takođe moramo da se posvetimo, kako bi dobili sudski i kazneni epilog. Mislim da se ovi slučajevi zapostavljaju i da se konkretna važnost nekih od njih ne shvata dovoljno ozbiljno.

U slučaju Vranja imamo jednog lokalnog nasilnika, kakvih čitamo svakodnevno ima u svim velikim i malim gradovima i mestima u Srbiji, i brojna krivična dela sa sudskim epilogom (a u još većem broju bez epiloga) – od onih prema medijima, novinarima, prema ženama, pa prema institucijama sistema u slučaju direktnih pretnji načelniku policijske uprave Vranje („zapamtićeš ti mene i tebe će neko da sredi… i tvoja će deca da ispaštaju“), zatim pretnji službeniku Centralnog zatvora. U optužnom predlogu kaže se da je rekao „Ubiću ti decu, šta je za mene da dam za tebe i tvoju porodicu 30.000 evra da vas nema“. I da ponovim, pretnje prema Oliveri i Svetlani iz OK radija, na sudskom procesu širile su se i prema sutkinji koja je vrlo efikasno vodila ovo suđenje pod neregularnim okolnostima, kada nekoliko stotina građana koje je organizovao Nikolić skandiraju ispred suda a on izgovara bahato, vičući „sudija, vi se iživljavate… ovo nikome neću oprostiti, ću iskršim Vranje i Beograd…“

Ista sutkinja sudi i u ovom slučaju nasilja prema bivšoj partnerki M.V. i dužni smo da damo svu moguću podršku za obavljanje ove uzvišene profesije, bez straha koji seju ovakvi, često nekažnjeni.

Kao što sam naglasio na početku, sve ove činjenice važne su kako bi nadležne institucije sprečile novi femicid ili novo nasilje, posebno zbog toga što i sam Nikolić-Kantar najavljuje da je moguće. U dopisu u kojem traži potpuno isključivanje javnosti sa suđenja kaže: „Stradaće neko nevin, kao što sam i ja nevin u sudskim procesima pa zahtevam da se isključi celokupna javnosti i članovi moje porodice“. Javnost su, naravno, novinari koji prate suđenja, ali i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara. A najava nasilja je klasična direktna pretnja svima koji mu se nalaze na putu.

I bivša partnerka na koju je nasrtao pretnjama i nasiljem, i načelnik policijske uprave, i službenik  Centralnog zatvora zaslužuju ne samo profesionalno praćenje ovih važnih sudskih procesa, već i širu solidarnost i podršku, i ne samo nas novinara, već i cele zajednice. To bi onda bila prava borba protiv nasilja, lokalno i nacionalno.

Izvor: Javni servis

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.