Dvoje mrtvih u bujicama kod Vranja

Izvor: Vesti-online.com, 16.Maj.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje mrtvih u bujicama kod Vranja

Spasilačke ekipe pronašle su tela dve osobe koje su u subotu nestale u poplavama u Trgovištu, dok su meštani uspeli da spasu jednog čoveka. Situacija u poplavljenom području u nedelju je počela da se normalizuje a reka se povukla u korito.

"U poplavama u Trgovištu nastradali su Radovan Zlatković (61) iz sela Gornji Kozji Dol i Vukosava Stamenković (45) iz Donjeg Kozjeg Dola u blizini Trgovišta, a spašen je Dejan Tasić (1983) iz Kozjeg Dola", rekao je Tanjugu načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << okružnog odeljenja za vanredne situacije Dragča Stanojković.

Oboje poginulih zatekli su se u baraci, pored same Kozjedolske reke u mahali Jasike u Kozjem Dolu.

Stanojković je dodao da se Tasić spasao pošto se popeo na drvo odakle su ga ljudi užadima prebacili na bezbedno mesto.

Nevreme zahvatilo i Požegu

Vetar olujne jačine, koji je kasno popodne zahvatio Požegu i okolinu, podigao je limeni krov Doma zdravlja u kome je smeštena Hitna pomoć, internistička ambulanta i fizikalna medicina.

U trenutku nevremena u Domu zdravlja se nalazila dežurna ekipa Hitne pomoći i nekoliko pacijenata. Na sreću, niko nije povređen.

Zbog mogućeg prokišnjavanja hitno se pristupilo sanaciji krova Doma zdravlja koji, inače, radi bez prekida.

Za manje od 10 minuta koliko je duvao, vetar je odneo i crep sa 15-tak kuća u okolini Požege. Šteta se procenjuje na oko 5 do 10 miliona dinara.

Prema Stanojkovićevim rečima, ceo grad se snabdeva vodom iz cisterni vojske, policije i komunalnih preduzeća iz Trgovišta. Deo Trgovišta dobio je struju, ali i dalje nema fiksnu telefoniju.

U gradu na Pčinji je veliki broj pumpi koje pumpaju vodu iz podruma, nastradao je nameštaj u kućama i stanovima u nižim delovima grada. Najveća šteta je naneta baštama i povrtarskoj kulturi.

Na terenu u opštini Trgovište se trenutno nalazi i načelnik pčinjskog okruga Budimir Mihajlović.

U velikom nevremenu koje je juče zahvatilo opštinu Trgovište i sliv reke Pčinje, bujica je odnela oko 100 metara betonskog zida, čija je funkcija bila da zaštiti gradić i njegove stanovnike od eventualnih poplava.

Poplavljeno je oko 50 domaćinstava, vrtić, benzinska stanica, trafostanica i pumpa, a reka Pčinja se izlila preko brane u dužini od dva kilometra.

U pomoć poplavljenom području stigle su spasilačke ekipe Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova iz Niša, Jagodine, Kragujevca, Beograda, Leskovca i Vranja.

Zamenik predsednika opštine Milorad Nikolić je ranije kazao da je najopasnije bilo u samoj varoši, gde se ove tri reke spajaju i odakle nastaje reka Pčinja, pa je bujica poplavila pola grada.

Iz sela Donji Stajevac potvrđeno da je nabujala Tripušnica odnela jedan most.

Zbog bujice je evakuisano oko 300 ljudi, a meštani poplavljenog područja su noć proveli bez struje, vode i telefona.

Poplave i u Makedoniji

Makedonski MUP helikopterom je evakuisao trojicu građana Kumanova koji su ostali "odsečeni" zbog izlivanja reke Pčinje, saopštila je makedonska Direkcija za spašavanje. Jedinice za brzo reagovanje pokušale su čamcem da spasu osam "zarobljenih" građana, ali zbog nepristupačnosti nisu mogli da se približe dovoljno ugroženim objektima, zbog čega je zatražena pomoć MUP-a. Nakon toga, helikopter MUP-a evakuisao je trojicu građana, dok su ostali sami uspeli da napuste objekte. Lica koja su evakusana helikopterom prebačena su u kumanovski Klinički centar, gde im je ukazana neophodna medicinska pomoć.

Nevreme je u subotu posle podne zahvatilo opštinu Trgovište i sliv reke Pčinje, a u pomoć poplavljenom području stigle su spasilačke ekipe Vojske i MUP-a Srbije. Čelnici lokalne vlasti rekli su da je Trgovište odmah posle nevremena ostalo bez struje i vode, a deo varošice i mnoga okolna sela i bez fiksne telefonije.

''Situacija u gradu i okolini je katastrofalna. Nabujale reke i potoci, istočno od Trgovišta, a pre svih Tripušnica, Lesnička i Kozjedolska reka, bukvalno nose sve pred sobom", kazao je zamenik predsednika opštine Milorad Nikolić.

Najopasnije je bilo u samoj varoši, gde se ove tri reke spajaju i odakle nastaje reka Pčinja. Tu je razbesnela bujica odnela oko stotinu metara betonskog zida, čija je funkcija bila da zaštiti grad i njegove stanovnike od eventualnih poplava.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.