Dugovi za struju postali etnički problem u Velikom Trnovcu

Izvor: Večernje novosti, 19.Nov.2013, 23:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi za struju postali etnički problem u Velikom Trnovcu

Zbog opasnosti za radnike na terenu, „Elekrodistribucija“ za Pčinjski okrug zatražila je od Centra za bezbednost u Nišu hitnu izradu elaborata o bezbednosti. Krađa struje prilično je česta, a s obzirom na to da su počela isključivanja, neophodna je i asistencija policije. - Održan je sastanak sa načelnikom u Vranju i šefovima policijskih stanica u opštinama gde naši radnici imaju probleme - kaže za „Novosti“ Zoran Knežević direktor vranjske „Elektrodistribucije“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << U nizu incidenata najupečatljiviji je onaj od pre nekoliko dana kada su dvojica radnika bukvalno bila zarobljena u dvorištu kuće u preševskom selu Aligierce. - Pozvali su policiju koja im je pomogla da napuste dvorište. Radnici su bili uznemireni i to je jedan od razloga što sam na sastanku u Nišu od policije zatražio pomoć - kaže Knežević. - Isključivanje struje neplatišama uvek može da preraste u incident, naročito na području Bujanovca i Preševa, ali zakon ne zanima da li su neplatiše Srbi ili Albanci.DUGOVI Na području Pčinjskog okruga 1.423 dobilo je opomenu pred isključenje zbog dugovanja od 22,8 miliona dinara, a reč je o dugovanjima čiji iznosi prelaze 10.000 dinara. Ništa manje ne duguju ni preduzeća. Na spisku dužnika je 684 firme. Dug je 130 miliona dinara. Selo Veliki Trnovac kod Bujanovca je jedan od najvećih problema kad je reč o naplati struje, ali još veći problem je krađa struje. Iz EDB podsećaju da je Vlada Srbije 2002. svim stanovnicima u Kopnenoj zoni bezbednosti otpisala dug za struju, ali sudeći po ogromnim računima ova odluka nije dala rezultate. Prosečan dug za struju u Velikom Trnovcu je 100.000 dinara. Tamo vlada uverenje da struju ne treba plaćati. U „Elektrodistribuciji“ su odlučili da počnu da primenjuju novi zakon kojim je regulisano da brojilo ne može biti na posedu kupca, već u metalnom ormaru i na javnoj površini pet metara iznad zemlje. Bilo je problema jer su nepoznate osobe lomile i uništavale ulične sanduke sa brojilima. U prvih pet meseci ove godine podnete su 853 krivične prijave zbog krađe struje u Bujanovcu i Preševu, saznaju „Novosti“ u Policijskoj upravi u Vranju. Prema nezvaničnim informacijama na spisku onih koji u Trnovcu godinama unazad kradu struju je jedan visoki albanski funkcioner, zbog koga je međunarodna organizacija „urgirala“ u EDB da se prijava povuče, što nije prihvaćeno.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Dugovi za struju u Velikom Trnovcu u proseku 100 hiljada dinara

Izvor: Telegraf.rs, 20.Nov.2013, 00:17

Na jugu Srbije dugovi za struju imaju i nacionalnu dimenziju, jer Albanci odbijaju da plaćaju struju. Ni prisustvo policije ne garantuje bezbednost radnika elektrodistribucije

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.