Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uzima, ne pitaju imamo li

VRANJE - Država Srbija je, politikom selektivne subvencije, definitivno digla ruke od više hiljada proizvođača duvana u Pčinjskom okrugu, gde se duvan gaji više od dvesta godina. Čini se da je vlast zaboravila da je prihod od ove kulture velikom broju domaćinstava sa ovog područja, do sada, bio osnovni izvor prihoda. U ime više hiljada proizvođača žutog lista iz Pčinjskog okruga Milan Stojanović iz Aleksandrovca kod Vranja zatražio je pomoć nadležnih u državi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Namerno ih preskaču

O svom sve težem položaju u ime više hiljade proizvođača berleja i sitnolisnatog duvana, uz Stojanovića govorili i ugledni proizvođači Jovica Mladenović iz Vranja i Milovan Antanasijević iz Milanova.

- Očigledno da nas resorno Ministarstvo poljoprivrede „namerno preskače“ kada kaže da je sa proizvođačima duvana sve dogovoreno. Jeste, ali dogovor se odnosi na Vojvodinu i proizvođače virdžinije i krupnolisnatog duvana, a mi na jugu Srbije proizvodimo sitnolisnate sorte berleja, jake i druge vrste - kaže Jovica Mladenović i dodaje da mu država duguje 180.000 dinara.

- U isto vreme država, ne pitajući imamo li, uzima svoje - dodaje Mladenović koji za ovu godinu očekuje proizvodnju od 15 tona suvog lista sitnog duvana.

Prema rečima Milovana Antanasijevića i Milana Stojanovića država proizvođačima duvana sa područja Pčinjskog okruga duguje oko 800 miliona dinara. Ako se uzme u obzir da žive na području najsiromašnijeg regiona onda ovaj novac za više hiljada duvandžija znači opstanak i borbu goli život.

Neće odustati

- Država nam predlaže da gajimo razno voće s kojim bi „zarobili“ naše plodne oranice na kojima možemo da proizvodimo mnogo profitabilnije kulture i obezbedimo dve žetve, kao što to činimo. Treba da znaju da smo proizvodnju duvana, kojom se bavimo više od 200 godina, usavršili i postižemo izvanredne prinose zahvaljujući čemu izdržavamo svoje porodice - kaže Stojanović.

On dodaje da sve zemlje subvencionišu i stimulišu proizvođače duvana, samo naša „nešto glumi, ali se ne zna za koga“. Prema Stojanovićevim rečima proizvođači duvana neće odustati od svojih zahteva jer nemaju kud.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.